Dajson, Novicki i Vasilevska prije ulaska u Sojuz / - Foto: EPA-EFE/PAVEL MIKHEYEV/POOL
25/03/2024 u 19:47 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Amerikanka, Bjeloruskinja i Rus sletjeli na Međunarodnu svemirsku stanicu

Ruska svemirska letjelica "Sojuz" s Amerikankom, Rusom i prvom Bjeloruskinjom u istoriji, uspješno je danas sletjela na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS).

Posada koju čine američka astronautkinja Trejsi Dajson, iskusni ruski kosmonaut Oleg Novicki i Marina Vasilevska, prva bjeloruska kosmonautkinja, koja ima 33 godine, poletjela je prije tri dana letjelicom "Sojuz" sa kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu. Prvobitno zakazano za četvrtak, polijetanje je u posljednjem trenutku iz tehničkih razloga bilo odloženo za subotu.

Oni su se na ISS pridružili astronautima NASA Loral O‘Hari, Meju Dominiku, Majku Baratu i Žanet Eps, te Rusima Olegu Kononenku, Nikolaju Čubu i Aleksandru Grebenkinu.

Dajsonova je na ISS treći put gdje bi trebalo da šest mjeseci prije nego što se vrati na Zemlju u septembru sa Kononenkom i Čubom, koji će tada završiti jednogodišnju misiju.

Novicki je u stanici četvrti put.

Vasilevska će na ISS provesti 12 dana i vratiće se na Zemlju sa O`Harom.

Svemirska stanica, koja je služila kao simbol međunarodne saradnje poslije Hladnog rata, sada je jedna od posljednjih oblasti saradnje Rusije i Zapada zbog agresije na Ukrajinu.

NASA i njeni partneri se nadaju da će nastaviti da rade na stanici do 2030. godine.

Sojuzi su dugo bili jedini način da se stigne do Međunarodne svemirske stanice, a već nekoliko godina prevoz obavlja i američka privatna kompanija "SpaceX" milijardera Ilona Maska.

Sve to nije umanjilo ambicije Rusije koja bi da svoje učešće na ISS okonča iduće godine i da se koncentriše na izgradnju sopstvene svemirske stanice.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 23:03