/ -SHUTTERSTOCK
25/06/2024 u 03:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Apple odustao od nove funkcije u Evropskoj uniji

Apple je otkrio da kompanijine nove Apple Intelligence funkcije, koje pokreće vještačka inteligencija, neće biti dostupne u svih 27 zemalja Evropske unije zbog Zakona o digitalnim tržištima.

Tokom poslednjih nekoliko godina, Zakon o digitalnim tržištima koji je propisala Evropska unija primorao je Apple da izvrši nekoliko promjena u svojoj prodavnici aplikacija, iOS funkcijama i hardveru.

To je primoralo Apple da usvoji USB-C priključak, unese RCS standard za razmenu poruka u svoj softver i omogući alternativne prodavnice aplikacija u EU.

Apple je 21. juna 2024. otkrio u izjavi Bloombergovom Marku Gurmanu da kompanijina funkcije Apple Intelligence u iOS-u 18 neće biti dostupne u EU zbog DMA-a, koji je navodno prisilio kompaniju iz Cupertina da smanji bezbijednost svojih proizvoda i usluga.

"Zabrinuti smo da bi zahtjevi za interoperabilnost DMA mogli da nas natjeraju da ugrozimo integritet naših proizvoda na načine koji rizikuju privatnost korisnika i bezbijednost podataka", rekli su iz kompanije.

Gurman je podelio listu pogođenih zemalja u objavi na platformi X.

Apple tehnologija vještačke inteligencije nedavno je prvi put najavljena tokom godišnje svjetske konferencije za programere, gdje su pokazali predstojeće funkcije i ažuriranja Apple softvera.

iOS 18, kao i iPad OS 18 i MacOS 15, imaće mnoštvo funkcija koje pokreće vještačka inteligencija, kao što su generisanje teksta i slika i funkcije sumiranja. Čak dolazi i sa znatno poboljšanom verzijom Siri asistenta.

Međutim, radiće samo na iPhone 15 Pro (i novijim) modelima.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
13. jul 2024 20:23