CIA / -AFP
27/09/2023 u 13:22 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

CIA će uvesti svoj model vještačke inteligencije

Riječ je o široj vladinoj kampanji da se iskoristi moć vještačke inteligencije kako bi se takmičila s Kinom

Američka Centralna obavještajna agencija (CIA) se priprema da uvede u upotrebu funkciju koja je srodna programu OpenAI koji će koristiti vještačku inteligenciju (AI) da bi analitičarima omogućio bolji pristup inteligenciji otvorenog koda.

-Prešli smo put od novina i radija, do novina i televizije, do novina i kablovske televizije, do interneta, do velikih podataka, samo nastavljamo u tom pravcu - rekao je direktor CIA-inog odjeljenja za otvorene izvore Randy Nixon.

Riječ je o široj vladinoj kampanji da se iskoristi moć AI-ja kako bi se takmičila s Kinom, koja nastoji postati globalni lider u ovoj oblasti do 2030. godine, prenosi Tanjug, pozivajući se na Bloomberg.

Taj AI alat će omogućiti korisnicima da vide originalni izvor informacija koje koriste, naveo je Nixon i dodao da je funkcija ćaskanja, odnosno četa, logičan dio brže distribucije obavještajnih podataka.

CIA nije objavila koji model AI-ja koji će koristiti kao podršku novom alatu ili kako će zaštititi informacije od prodiranja na otvoreni internet.

Alat za AI biće dostupan u 18 obavještajnih zajednica SAD-a, koja uključuje CIA, Agenciju za nacionalnu sigurnost (NSA), Federalni istražni biro (FBI) i agencije koje vode ogranci vojske, ali neće biti dostupan kreatorima politike ili javnih kampanji.

IZVOR: AGENCIJE

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 14:06