Ilustracija / - FOTO: DAN PORTAL
17/04/2024 u 16:42 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Evropska svemirska agencija planira vještačko pomračenje Sunca

Evropska svemirska agencija pokrenula je program "Proba-3" kojim će prvi put u istoriji pokušati da izazove vještačko pomračenje Sunca.

Ključ ove misije je lansiranje dva satelita koji će proučavati Sunčevu koronu, odnosno atmosferu koja okružuje nama najbližu zvijezdu, što će nam omogućiti bolje razumijevanje solarnog vremena. Najveći izazov ovog projekta je letjenje satelita u formaciji s velikom preciznošću, a iskustvo koje ESA bude stekla u okviru ove misije biće dragocjeno i za buduće projekte, piše Euronews.rs.

Hajde da pokušamo

Letjelice "Coronagraph" i "Occulter" biće postavljene u formaciji čija se preciznost mjeri u milimetrima, na međusobnoj udaljenosti od 144 metra i većoj.

"Occulter" će letjeti bliže Suncu i blokiraće Sunčev disk, bacajući sjenku za drugi satelit, na isti način na koji Mjesec stvara sjenku na Zemljinoj površini tokom pravog pomračenja.

To će omogućiti da "Coronagraph" fotografiše unutrašnji dio regije korone, što je zbog zasljepljujuće svjetlosti Sunca nemoguće u uobičajenim okolnostima.

"Proba" je inače akronim za "Project of Onboard Autonomy", a takođe na latinskom znači "hajde da pokušamo".

Predviđanje solarnog vremena

Kada sateliti završe sa fotografisanjem, tim na Zemlji poslaće komandu da se sateliti razdvoje na dovoljnu udaljenost, kako se ne bi sudarili.

Proučavanje Sunčeve korone pomoći će naučnicima da predviđaju solarno vrijeme, kao što su geomagnetske solarne oluje, koje mogu da utiču na satelite u orbiti, kao i na komunikacione i strujne mreže na Zemlji.

- To će nam pomoći da bolje razumijemo brojne stvari, poput porijekla solarnih vjetrova. I dalje ima nekih pitanja na koja nemamo odgovor, posebno onih koja se tiču sporih vjetrova - kaže Andrej Žukov, istraživač Kraljevskog opservatorijuma u Belgiji.

- Spori vjetrovi su oni koji variraju i koji nisu homogeni i uniformni. Još nije sigurno odakle potiču - dodaje Žukov.

Dva satelita se trenutno pripremaju za konačno spajanje u Belgiji, odakle će biti premješteni u Indiju i lansirani pomoću "Polar Satellite Launch Vehicle" letjelice u septembru ove godine.

Vrijedi napomenuti da pomračenje koje će sateliti izazvati neće biti vidljivo na Zemlji, piše Euronews.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 16:36