Европска унија / - Извор: РТВ
04/03/2024 u 19:25 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Evropska unija kaznila kompaniju Epl sa 1,8 milijardi eura

Evropska unija kaznila je kompaniju Epl sa 1,8 milijardi eura zbog kršenja zakona o konkurenciji, javlja danas Bi-Bi-Si.

Kazna je za sprečavanje Spotifaja i drugih servisa za strimovanje muzike da obavještavaju korisnike o opcijama plaćanja van Epl prodavnice.

Odluka Evropske komisije izazvana je žalbom švedskog servisa za striming muzike zbog tog ograničenja i Eplove naknade od 30 odsto.

Agencija za sprovođenje konkurencije EU rekla je da je Epl deceniju zloupotrebljavao svoju dominantnu poziciju na tržištu.

Izvršna potpredsjednica Evropske komisije i komesarka za konkurenciju Margrete Vestager rekla je da je Epl to uradio tako što je „ograničio programere da obavještavaju potrošače o alternativnim, jeftinijim muzičkim uslugama dostupnim izvan Apple ekosistema“.

- Ovo je protivzakonito. Prema antimonopolskim pravilima EU, danas smo kaznili Epl sa više od 1,8 milijardi eura - rekla je Vestager, prenosi Nova.rs.

Ona je američkom tehnološkom gigantu naredila da ukloni sva ograničenja i da se ubuduće uzdrži od sličnih praksi.

Epl tvrdi da će se žaliti na odluku, jer nema dokaza da su potrošači oštećeni.

- Odluka je donijeta uprkos neuspjehu Komisije da otkrije bilo kakve vjerodostojne dokaze o šteti potrošačima i ignoriše realnost tržišta koje napreduje, konkurentno i brzo raste - navodi se u saopštenju kompanije.

 

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 23:52