/ -SHUTTERSTOCK
07/04/2024 u 03:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Facebook uvodi bitnu promjenu: Evo kako će prikazivati video sadržaj

Promjene će u mobilne aplikacije Facebooka biti uvedene postepeno, počevši s američkim tržištem, u narednim mjesecima

Vertikalno snimljeni video snimci veoma su popularni i sveprisutni, pa će u Facebookovoj aplikaciji prikaz svih video snimaka podrazumijevano biti vertikalan, dok će horizontalna orijentacija postati izuzetak.

Od gađenja prema vertikalnom videu, nekada neprirodnom formatu koji nije prilagođen monitorima i televizorima, došli smo do toga da oni postaju standard, jer su prilagođeni telefonima – a svi ostali formati tome moraju da se prilagode.

Facebook je uvođenjem Stories i Reels sadržaja već krenuo u smjeru "TikTokizacije", kao i mnogi drugi, a ove nedjelje je najavljen još jedan korak u istom smjeru: novi video plejer u okviru mobilnih aplikacija, orijentisan primarno ka vertikalnom videu. Facebook će na iOS-u i Androidu dobiti objedinjeni interfejs za prikaz videa, u kojem će se prikazivati Reelsi, duži video snimci i prenosi uživo, a svima njima biće zajedničko to što će prikaz biti po defaultu – vertikalan.

Otvaranjem videa pokreće se player preko čitavog ekrana, a dodirivanjem po ekranu aktiviraće se poznate kontrole za "premotavanje" ili zaustavljanje reprodukcije. U slučaju da pokrenete video koji je sniman horizontalno, i on će biti prikazan u vertikalnoj orijentaciji, dakle ne u punom sjaju, sve dok ne zaokrenete telefon za 90°. Iz Facebooka kažu da će uz novi interfejs doći i novi sistem preporuke, koji će prepoznati kakve biste sadržaje željeli da gledate, zasnovano na prethodnim pogledanim videima. Tako bi preporuke trebalo da postanu relevantnije za svakog pojedinog gledaoca, odnosno da privuku veći broj pregleda na zanimljive sadržaje.

Promjene će u mobilne aplikacije Facebooka biti uvedene postepeno, počevši s američkim tržištem, u narednim mjesecima.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
27. maj 2024 00:19