Pomjerene granice kreativnosti / Skrinšot/INSTAGRAM
29/01/2023 u 13:42 h
Danica TomaševićDanica Tomašević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Futuristički stadioni vještačke inteligencije

Pouria Babakhani je za dizajniranjekoristio softver za pretvaranje teksta u sliku pod nazivom Midjourney AI, a rezultat koji je dobio bile su sportske arene utemeljene na britanskoj visokotehnološkoj arhitekturi

AI alati za generisanje slika mogli bi dovesti do inovativnijih i kreativnijih rješenja u konceptualnom projektovanju, smatra njemački dizajner, koji je upravo to pokušao da dočara dizajnom serije futurističkih stadiona.

Koristeći vјeštačku inteligenciju, arhitekta iz Hamburga Pouria Babakhani dizajnirao je niz futurističkih fudbalskih stadiona u Londonu.

Babakhani je za dizajniranje futurističkih stadiona koristio softver za pretvaranje teksta u sliku pod nazivom Midjourney AI. Rezultat koji je dobio bile su sportske arene utemeljene na britanskoj visokotehnološkoj arhitekturi. Cilj njemačkog dizajnera bio je da dočara potencijal Midjourney AI-ja i da istraži načine oživljavanja vizionarske arhitekture.

Serijal njegovih dizajna londonskih futurističkih stadiona izrazito je raznolik i dočarava jedinstvene položaje tih stadiona u neočekivanim urbanim kontekstima.

image

Stvoreno AI alatom

Skrinšot/INSTAGRAM

Babakhani smatra da AI alati za generiranje slika potencijalno mogu dovesti do inovativnijih i kreativnijih rješenja u konceptualnom projektovanju.

- Alati za dizajn vјeštačke inteligencije imaju mogućnost da pojednostave proces projektovanja, omogućujući arhitektama da se usredsrede na konceptualizaciju i usavršavanje svojih ideja umjesto da troše vrijeme na ručne zadatke. To potencijalno može dovesti do oživljavanja vizionarske arhitekture, gdje dizajneri mogu u potpunosti prihvatiti svoj kreativni potencijal i pomјeriti granice onoga što je moguće u izgrađenom okruženju - ističe Babakhani.

Svoje kreacije potpomognute vјeštačkom inteligencijom objavio je na Instagram profilu @pouriabbkh.

Izvor: Designboom

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 10:41