/ - Бил Гејтс
24/05/2023 u 13:40 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Gejts: Za 18 mjeseci četbotovi će učiti djecu da čitaju

Vještačka inteligencija će biti dobar učitelj i moći će da se mjeri sa ljudima u toj oblasti“, rekao je milijarder tokom govora na samitu u San Dijegu

Vještačka inteligencija će uskoro moći da pomaže djeci da uče i popravljaju svoje ocjene, ističe Bil Gejts, dodajući da bi četbotovi već u narednih 18 mjeseci mogli da uče djecu da pišu.

- Vještačka inteligencija će biti dobar učitelj i moći će da se mjeri sa ljudima u toj oblasti - rekao je milijarder tokom govora na samitu u San Dijegu.

Četbotovi su napredovali ogromnom brzinom proteklih mjeseci, a mogu da se takmiče i sa ljudima u određenim oblastima. Brzi napredak izazvao je burne reakcije, od uzbuđenja zbog mogućnosti nove tehnologije do straha od negativnih posljedica.

Osnivač „Majkrosofta“ impresioniran je novom tehnologijom.

- Danas su četbotovi izuzetno dobri u čitanju i pisanju, a ta sposobnost će im omogućiti da pomažu učenicima da nauče ili unaprijede svoje vještine. Isprva ćemo biti iznenađeni koliko mogu da nam pomognu u čitanju kao pomoćnici, ali i da daju savjete kako da se popravimo u pisanju - istakao je Gejts. prenose mediji.

Međutim, kako kaže, i dalje je teško naučiti četbotove da procjenjuju kvalitet i daju savjete, jer profesori kada to rade moraju da gledaju brojne elemente, poput strukture, jasnoće i drugih osobina.

To zahtijeva visok kognitivni proces, koji je teško rekreirati u kodu.

Mnogi stručnjaci, ipak, smatraju da tehnologija četbotova još nije usavršena i da mogu da naprave velike greške ili da šire dezinformacije.

- Ukoliko pogledate za 18 mjeseci, vještačka inteligencija će postati pomoćnik nastavnicima i profesorima - dodao je Gejts.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 19:52