/ -X
22/06/2024 u 15:56 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Ilon Mask: Robot Tesla Optimus može biti učitelj, saputnik i dadilja

Direktor Tesle i SpaceX-a Ilon Mask ponovo je dao hrabre izjave o Teslinom robotu Optimus.Mask je kazao da će roboti povećati vrijednost Tesle na 25 biliona te da će ih na hiljade raditi u fabrikama ove kompanije do sljedeće godine.

Takođe, kazao je da Optimus neće služiti samo kao praktičan robot, nego da će postati saputnik, čak i dadilja.

Najnoviji Teslin model robota Optimus nosi oznaku Gen 2 i dobio je nekoliko poboljšanja u odnosu na prethodnu verziju. Ta poboljšanja uključuju ruke sa 22 stepena slobode, koje omogućavaju robotu da obavlja razne spretne radnje. Sve to je demonstirano u nekoliko videa.

Međutim, Muskove tvrdnje uvijek treba uzeti s rezervom, bar tako nalaže iskustvo. Između ostalog je 2021. godine tvrdio da će Tesla do kraja godine imati potpuno samovozeća autonomna vozila nivoa 5. S druge strane, neka od njegovih hrabrih obećanja su se i ostvarila, kao što je smanjenje troškova svemirskih misija zahvaljujući raketi Falcon 9.

Optimus ima neku vrstu funkcionalnosti velikog jezičkog modela (LLM) kao što je ChatGPT, kako bi mogao razgovarati s vlasnikom. To je u skladu s Maskovom opštom vizijom da tehnologije "naučne fantastike" postanu pristupačnije. No, ideja da Optimus može postati čovjekov saputnik u bliskoj budućnosti čini se teško izvodivom.

Musk je o Optimusu govorio tokom godišnjeg sastanka dioničara u Austinu u Teksasu.

"To je vaš saputnik, može biti u vašem domu, čuvati vašu djecu i imati ulogu učitelja. Takođe, može obavljati i poslove u fabrici. Mislim da će ga svi na svijetu poželjeti imati, bukvalno svi", rekao je Musk.

Mask je poznat po tome što je otvoren i kontroverzan na svojoj platformi X. U prošlosti je kazao da vjeruje kako odraslima bez djece treba oduzeti pravo da glasaju. Otvoreno je govorio o padu nataliteta, što je nazvao najvećom opasnošću s kojom se civilizacija suočava.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
12. jul 2024 22:14