Ilustracija / - FOTO: V.Š.
21/01/2023 u 22:05 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Japanci pokušavaju da proizvedu struju iz snijega

Istraživači vjeruju da bi njihov pristup mogao pomoći brojnim evropskim zemljama koje se trenutno suočavaju s energetskom krizom zbog rata u Ukrajini

Istraživači iz japanskog grada Aomorija počeli su sa proučavanjem metode za stvaranje električne energije iz snijega, kako bi pružili održivu energiju i rješavali problem s nedostatkom struje, prenosi Klix.ba.

Aomori je 715 kilometara udaljen od Tokija. Osim njegovih borovih šuma, grad je poznat kao jedno od mjesta s najviše snijega. Svake godine padne između 7,5 i 8 metara . Prošle godine je palo toliko snijega da su lokalne gradske vlasti morale da potroše 46 miliona dolara za čišćenje.

Tim sastavljen od istraživača IT stručnjaka predložio zanimljivo rješenje problema sa snijegom.

Oni predlažu da se snijeg koristi za proizvodnju čiste i pristupačne električne energije. Testiranja ove ideje su već počela u bazenu napuštene školske zgrade, piše Japan Times.

Istraživači vjeruju da bi njihov pristup mogao pomoći brojnim evropskim zemljama koje se trenutno suočavaju s energetskom krizom zbog rata u Ukrajini.

Tokom istraživanja će japanski naučnici iskoristiti veliku količinu snijega i "vanjskog" vazduha za napajanje turbine koja proizvodi električnu energiju.

Naučnici će koristiti toplotne cijevi za dovod hladnog vazduha (iz snijega) i toplog (s otvorenog) do rashladne tečnosti u turbini. Razlika u temperaturi hladnog i toplog vazduha će dovesti do povećanja konvekcijske struje u rashladnoj tečnosti turbine, a ova struja će u konačnici uzrokovati rotiranje turbine i proizvodnju električne energije.

Tim naučnika tvrdi da bi njihova metoda proizvodnje energije bazirana na snijegu mogla postići jednaku efikasnost kao i postrojenje za solarnu energiju i to možda na mnogo isplativiji način.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 00:53