foto: Suterstok, / SHUTTERSTOCK - BLUTUT, BLUTUT
03/02/2023 u 17:42 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kako je tehnologija Bluetooth dobila ime

Kao što je slučaj s većinom naziva proizvoda s kojima se susrećemo svaki dan, često uzimamo zdravo za gotovo da se samo zovu kako se zovu

Bluetooth, tehnologija koja postoji preko 20 godina. Vidimo naziv i legendarni logotip na gotovo svakom uređaju koji posjedujemo – Bluetooth slušalicama, Bluetooth zvučnicima, čak i četkicama za zube s Bluetoothom.

Kao što je slučaj s većinom naziva proizvoda s kojima se susrećemo svaki dan, često uzimamo zdravo za gotovo da se samo zovu kako se zovu.

Kako se ispostavilo, Bluetooth je dobio ime po skandinavskom kralju iz 10. vijeka.

Harald “Blåtand” Gormson bio je vikinški kralj koji je vladao Danskom i Norveškom od 958. do 985. godine. Pripisuju mu se mnoga postignuća, ali najveće od svih je to što je ujedinio Dansku i Norvešku pod svojom vlašću, piše BusinessInsider.

Gormson je takođe bio poznat po svom „mrtvom zubu“, koji je imao tamnoplavu/sivu nijansu.

Bio je toliko istaknut da mu je nadimak bio Blåtand, što doslovno s danskog znači „Bluetooth“.

Ali, kakve to veze ima s bežičnom tehnologijom koja vam omogućava korišćenje handsfree slušalica dok vozite?

Kada premotamo malo više od 1000 godina u 1996. godinu, radio tehnologija kratkog dometa bila je u vrlo ranoj fazi – Intel je imao program nazvan Biz-RF, švedska telekomunikaciona kompanija Erikson imala je MC-Link, a Nokia je imala Low Power RF.

Tri moćne kompanije brzo su shvatile da bi najbolji način za pokretanje tehnologije napred unutar industrije i izbjegavanje fragmentacije bio stvaranje jedinstvenog bežičnog standarda, prenosi N1 BiH.

U decembru te godine, predstavnici svih kompanija sastali su se u Eriksonovoj fabrici u Lundu u Švedskoj, kako bi isplanirali svoju standardnu tehnologiju. Međutim, prije nego što su mogli da počnu, odlučili su da im treba kodno ime za projekat dok je u razvoju.

Intelov predstavnik Džim Kardaš je predložio da privremeni naziv bude „Bluetooth“, a njegovo obrazloženje je bilo jednostavno.

„Kralj Harald Bluetooth bio je poznat po tome što je ujedinio Skandinaviju baš kao što smo mi nameravali da ujedinimo industriju računara i mobilne telefonije bežičnom vezom kratkog dometa“, napisao je na blogu.

Borba za ime

Kasnije, kada je tehnologija bila pri kraju i kada je došlo vreme da se odabere trajno ime, Kardaš je objasnio da Bluetooth nije ni u igri.

Dva glavna kandidata bili su RadioWire (Intelov predlog) i PAN (Personal Area Networking, predlog IBM).

Odbor je održao finalni sastanak na kojem se glasalo za zvanični naziv. Na kraju je izglasan „PAN“, sa razlikom u glasovima od 4:1.

Od tog trenutka svi su počeli da koriste ime PAN i bili su spremni za lansiranje projekta koji je trebalo da se dogodi četiri nedjelje kasnije.

Otprilike sedam dana posle, sazvan je hitan sastanak.

Ostale kompanije članice izvršile su pretraživanje trgovačkog znaka za riječ „PAN“ i pretpostavile da bi to bio loš kandidat za zaštitni znak, jer je internet pretraga proizvela desetine hiljada pogodaka.

Ispostavilo se da nije učinjeno nikakvo pretraživanje zaštitnih znakova na rezervnom nazivu (Radio Wire) i jedino ime kojim je tehnologija mogla biti pokrenuta u kratkom roku bio je Bluetooth.

Nastanak simbola

Tu se priča o poreklu Bluetootha ne završava.

Nakon što je tehnologija dobila zvanični naziv, trebalo je osmisliti logotip. Logo Bluetooth takođe se sastoji od slova H i B, inicijala Haralda Bluetootha.

Inicijali starog kralja Blåtanda ispisani drevnim danskim runama su (Hagall) (ᚼ) i (Bjarkan) (ᛒ).

Bluetooth se zove Bluetooth jer su njegovi programeri bili veliki poznavaoci istorije i nisu mogli da smisle bolju ideju.

(N1)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 11:53