/ -SHUTTERSTOCK
09/02/2024 u 10:18 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Kina prva uspješno lansirala satelit za testiranje 6G mreže

Kina je time napravila prekretnicu u naporima da istraži integrisanu svemirsku i zemaljsku komunikacionu tehnologiju

Najveća svjetska telekomunikaciona kompanija za mobilnu telefoniju, China Mobile, prva na svijetu je uspješno lansirala prvi satelit za testiranje 6G mreže.

Kina je time napravila prekretnicu u naporima da istraži integrisanu svemirsku i zemaljsku komunikacionu tehnologiju. Satelit je lansiran 3. februara zajedno s još jednim satelitom za 5G mrežu.

Satelit za testiranje 6G mreže zajednički su razvili China Mobile i Inovaciona akademija za mikrosatelite Kineske akademije nauka. Sistem ima domaći hardver i softver i sistem za autonomno, automatizovano upravljanje.

U orbiti na visini od skoro 500 kilometara donosi prednosti kao što su niska latencija i visoka brzina prenosa podataka u odnosu na satelite koji su na visini od 36.000 kilometara. Satelitima u niskoj orbiti može se riješiti nedostatak pokrivenosti telekom signala zemaljskih mobilnih mreža, pružajući širom svijeta usluge satelitskog interneta. China Mobile je saopštio da planira da sprovede eksperimente, ubrzavajući integraciju i razvoj tehnološke industrije svemir-zemlja, piše portal China Daily.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
25. jun 2024 07:04