Novi telefon / -GIZCHINA
23/09/2023 u 11:35 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kinezi predstavili telefon pomoću kojeg možete parkirati auto, a da niste za volanom

Automobilska kompanija predstavila je svoj prvi smartphone koji donosi 30 opcija namijenjenih isključivo upravljanju nekim opcijama njihovih vozila

Kineska automobilska kompanija predstavila je svoj prvi smartphone koji donosi 30 opcija namijenjenih isključivo upravljanju nekim opcijama njihovih vozila. Nakon što su neke mobilne kompanije odlučile napraviti iskorak na tržište električnih automobila poput Xiaomija i Huaweija, u posljednje vrijeme primjetan je i obrnuti trend, pa tako proizvođači električnih automobila ulaze na tržište pametnih telefona.

Kineski Nio je predstavio svoj prvi pametni telefon koji je specifičan po nekim opcijama koje su namijenjene vlasnicima njihovih električnih automobila. Nio Phone tako se može koristiti kao ključ automobila, ali i putem telefona vlasnik može dati upute automobilu da se sam parkira, odnosno da dođe s parkirnog mjesta do njegove lokacije. Ova opcija, treba naglasiti, dostupna je samo na kineskom tržištu te se može koristiti na ograničenim prostorima i pri malim brzinama.

Niov telefon dolazi s čak 30 funkcija koje su specifične samo za njihove automobile. Iz kineske kompanije nadaju se kako će sa svojim uređajima započeti novi trend u industriji.

- Vjerujem kako će mnogi naši konkurenti naučiti od naših inovacija na tržištu pametnih telefona i to pozdravljam, neskromno je komentarisao izvršni direktor kineske kompanije – Vilijam Li.

Ovaj smartphone radi na Androidu 13 te dolazi sa zakrivljenim OLED ekranom dijagonale 6,8 inča, a pokreće ga čipset Snapdragon 8 Gen2. Sa stražnje strane telefona nalaze se tri kamere - glavni 50MP senzor s optičkom stabilizacijom, 50MP ultraširoki senzor te 50MP telefoto senzor. Kapacitet baterije iznosi 5200 mAh, a telefon podržava 66W brzo punjenje. Predstavljene su tri verzije ovog telefona (12GB RAM-a i 512GB, odnosno 1TB prostora te u premium verziji sa 16GB RAM-a i 1TB prostora za pohranu) Cijene se kreću od oko 900 do 1.030 dolara, a bitće dostupne samo na kineskom tržištu, i to od kraja ovog mjeseca.

Kao jedan od razloga zašto je Nio ušao na ovo tržište, uprkos upozorenjima nekih analitičara kako prebrzo šire poslovanje, nije u želji da konkurišu kompanijama poput Applea, Samsunga ili Xiaomija, već razlog leži u - podacima. Pametni telefoni biće dobra platforma za prikupljanje još više podataka, što je krucijalno u trenutnom tehnološkom svijetu te bi se podaci mogli iskoristiti za bolje korisničko iskustvo, kao i za zadržavanje korisnika, kazao je analitičar Vil Vond iz IDC-a. Slične planove ima još jedan proizvođač električnih automobila te Polestarov prvi smartphone na kineskom tržištu očekujemo krajem godine, prenosi Zimo.hr.

Inače, Nio se nalazi na devetom mjestu među proizvođačima električnih i hibridnih automobila u Kini, a u posljednje vrijeme značajno su povećali investicije u čipove i baterijsku tehnologiju, koju smatraju krucijalnom za dalji napredak.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
ТАГОВИ
KINANIOTELEFON
01. decembar 2023 11:45