Ilustracija / - SHUTTERSTOCK
17/12/2023 u 18:51 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Lični klima-uređaj: Odjeća sa solarnim napajanjem

U radu o prilagodljivoj garderobi, naučnici kažu da bi sistem mogao da se integriše u konvencionalnu odjeću. Kada se ugradi, uređaj može da obezbijedi hlađenje od 10,1 stepen Celzijusa, ali i da održava temperaturu 3,2 stepena višu od temperature kože

Naučnici su uspjeli da naprave pametnu odjeću sa solarnim napajanjem koja funkcioniše kao lični klima-uređaj. Mogućnosti za primjenu su brojne, od korišćenja u oblastima sa ekstremnim vremenskim uslovima na Zemlji, do pravljenja specijalne odjeće za život i rad u svemiru.

Sistem koristi fleksibilnu solarnu ćeliju i elektronski uređaj, koji zajedno čine odjevni predmet koji omogućava tijelu da se prilagodi promjenama temperature okoline, prenosi RTS.

Tradicionalna odjeća koju koristimo da bi nas zaštitila od hladnoće ili toplote mogla bi da postane suviše teška za nošenje usred klimatskih promjena, primjećuju tvorci pametne odjeće. U još ekstremnijim uslovima, poput boravka u svemiru ili na drugim planetama, obična odjeća je nedovoljna zaštita.

Odjeća koja se adaptira brzo da izdrži i ekstremno tople i ekstremno hladne uslove može biti od vitalnog značaja za one koji borave u opasnim uslovima.

U radu o prilagodljivoj garderobi, naučnici kažu da bi sistem mogao da se integriše u konvencionalnu odjeću. Kada se ugradi, uređaj može da obezbijedi hlađenje od 10,1 stepen Celzijusa, ali i da održava temperaturu 3,2 stepena višu od temperature kože. 

To znači da sistem može da zadrži ljude u komfornoj temperaturnoj zoni između 32 i 36 stepeni, čak i kada spoljna temperatura varira između 12,5 i 37,6 stepeni.

Takođe, sistem je efikasan, kažu tvorci, jer pruža 24 sata upotrebe uz samo 12 sati sunčeve svjetlosti.

- Tehnologija otvara mnoge mogućnosti za razvoj aktivno kontrolisanih, prenosivih samonapajajućih lokalizovanih sistema za upravljanje toplotom i proširenje adaptacije ljudi na neprijatna okruženja i svirepe uslove, naglasili su istraživači u tekstu u kojem opisuju mogućnosti nove tehnologije.

Prema njihovim navodima, moguće je zamisliti budućnost u kojoj je upravljanje toplotom izvodljivo u svim vremenskim prilikama.

Takođe, snabdijevanje energijom ne bi bilo ograničeno, a dodatna prikupljena energija mogla bi čak i da napaja druge elektronske uređaje pod posebnim uslovima.

Tehnologija ovakve pametne odjeće opisana je u radu Self-sustaining personal all-day thermoregulatory clothing using only sunlight (Samoodrživa lična cjelodnevna termoregulatorna odjeća koja koristi samo sunčevu svjetlost), objavljenom u časopisu Sajens (Science).

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 09:43