/ - UNSPLASH, ILUSTRACIJA
19/10/2023 u 10:04 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Meta za ograničavanje Fejsbuk komentara na izraelske i palestinske objave

Portparol Mete odbio je da precizira kako je tvrtka definisala regiju. Korisnici se mogu isključiti i promijeniti postavku u bilo kojem trenutku, rekao je Meta

Vlasnik Fejsbuka Meta Platforms uveo je privremene mjere za ograničavanje “potencijalno nepoželjnih ili neželjenih komentara” na objave o ratu Izraela i Hamasa.

Meta je rekla da će promijeniti zadatu postavku za ljude koji mogu komentarisati nove i javne objave na Fejsbuku koje su izradili korisnici “u regiji” samo na svoje prijatelje i sljedbenike, poručila je Meta u ažuriranom postu na blogu.

Portparol Mete odbio je da precizira kako je tvrtka definisala regiju. Korisnici se mogu isključiti i promijeniti postavku u bilo kojem trenutku, rekao je Meta.

Društvena mreža dodala je da će onemogućiti mogućnost da se vide prvi ili nekoliko prvih komentara na objave dok se pomiče Fejsbuk feed.

Ranije ove sedmice, neki korisnici koji su objavljivali postove podrške Palestini ili Palestincima u Gazi optužili su Metu da potiskuje njihov sadržaj. Meta označava Hamas kao “opasnu organizaciju” i zabranjuje sadržaj koji veliča grupu.

Mondoweiss, web stranica s vijestima koja pokriva ljudska prava Palestinaca, objavila je 10. oktobra na društvenoj mreži X da je Instagram dvaput suspendovao profil svog video dopisnika. Drugi korisnici Instagrama izvijestili su da njihovi postovi i priče o Palestini nisu dobivali preglede, prenosi Al Džazira.

Meta je rekla da je popravila grešku na Instagramu koja je uzrokovala da se ponovo objavljeni sadržaj ne prikazuje ispravno u priči korisnika, koja nestaje nakon 24 sata.

“Ova greška podjednako je uticala na račune širom svijeta – ne samo na ljude koji su pokušavali objavljivati o onome što se događa u Izraelu i Gazi – i nije imala nikakve veze s temom sadržaja”, rekao je Meta.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 02:25