Džo Bajden / - EPA
24/05/2024 u 08:37 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Milionska kazna za telefonske pozive imitacijom glasa Bajdena pomoću AI

Šest miliona dolara novčane kazne čeka jednog političkog konsultanta koji je organizovao da se građanima u američkoj saveznoj državi Nju Hempšir šalju takozvani robotski telefonski pozivi glasom predsjednika SAD Džozefa Bajdena.

Glas – djelo vještačke inteligencije (AI), korišćen je za odvraćanja birača od glasanja za Bajdena – saopštila je Federalna komisija SAD za komunikacije (FCC).

Pozivi su upućivani tokom stranačkih predizbora kandidata za novembarske predsjedničke izbore, a Stiven Kramer se tereti zbog organizovanja te aktivnosti i zbog još dvadesetak kažnjivih djela.

Protiv Kramera je podnijeto 13 optužbi za krivična djela zbog pokušaja da nekoga odvrati od glasanja koristeći lažne informacije. Suočava i sa 13 prekršajnih prijava jer se svojim ili tuđim ponašanjem lažno predstavljao kao kandidat.

Ubrzo posle predizbora u Nju Hempšajer FCC je zabranila robotske telefonske pozive koji sadrže glasove koje generiše vještačka inteligencija.

Federalna komisija za komunikacije je saopštila da je kazna koju je predložila za Kramera prva u vezi sa korišćenjem generativne AI tehnologije.

Vještačka inteligencija može sama da nauči da vara i laže

Lingo Telekom, kompanija optužena za robotske telefonske pozive, suočava se sa mogućom kaznom od dva miliona dolara, ali u oba slučaja mogući su poravnanje ili dalji pregovori, dodaje se u saopštenju.

Kramer je priznao da je orkestrirao slanje poziova hiljadama građana Nju Hempšajera uoči republikanskih i demokratskih predizbora 23. januara na kojima su birani stranački kandidati za izbore za predsednika SAD.

Poruka glasom kojeg je generisala tehnologija AI tako da liči na Bajdenov, bila je fraza: „Kakva gomila budalaština“ uz koju je glasačima poručivano da će, ako izađu na predizbore, izgubiti pravo da glasaju na potonjim, predsjedničkim izborima u novembru ove godine.

Snimak koji je Kramer koristio je, za 150 dolara, sačinio jedan mađioničar iz Nju Orelansa.

Kramer je ranije rekao AP-u da nije namjeravao da utiče na ishod izbora, već da biračima ukaže na moguću zloupotrebu vještačke inteligencije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. jun 2024 22:31