Prva intervencija rekonstrukcije dojke inovativnim tkivnim ekspanderom / - SHUTTERSTOCK
16/04/2024 u 16:30 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Na VMA urađena prva intervencija rekonstrukcije dojke inovativnim tkivnim ekspanderom

Na Vojno-medicinskoj akademiji urađena je prva intervencija rekonstrukcije dojke, nakon mastektomije, inovativnim tkivnim ekspanderom. Operaciju je izveo načelnik za plastičnu hirurgiju i opekotine VMA pukovnik prof. dr Nenad Stepić.

Reč je o revoluciji u plastičnoj hirurgiji kada se govori o rekonstrukciji dojke.

- Ono što je specifično, to je da smo svjedoci da je jedna vodeća kompanija u svijetu, prepoznala VMA kao referentnu ustanovu, koja se dugo bavi liječenjem karcinoma dojke i završnim fazama liječenja koja podrazumijeva rekonstrukciju dojke. Oni su nama donirali jedan ekspander koji je po nekim svojim karakteristikama jedinstven u svijetu - rekao je prof. dr Stepić i dodao da je ta jedinstvenost u tome što se uz taj ekspander mogu potpuno nesmetano voditi sve dijagnostičke procedure, poput magnetne rezonance, kao i razni vidovi terapije.

"Taj ekspander mogu potpuno nesmetano voditi sve dijagnostičke procedure, poput magnetne rezonance, kao i razni vidovi terapije

Objasnio je da su i kolege sa Onkološkog instituta kao još jedne referentne ustanove ugradile isti ekspander.

On kaže da je ovakav vid rekonstrukcije mnogo lakši za pacijentinje od drugih metoda.

- Za razliku od dosadašnjeg najčešćeg načina rekonstrukcije dojke, koji podrazumijeva rekonstrukciju sopstvenim tkivom, takve operacije su dugotrajne, bilo da uzimamo mišić sa leđa ili tkiva sa stomaka, takve operacije dovode do oštećenja drugih djelova tijela, pa onda gledate šta je manja muka - objasnio je za RTS.

Doktor Stepić naglašava da, kada završetak liječenja karcinoma dojke podrazumijeva njenu rekonstrukciju, to znači da je pacijentkinjama omogućena lakša ponovna socijalizacija, povratak na sport, plažu, nesmetan društveni život… posle, kako je naveo "preživljavanja golgote", iako je bolest pobijeđena, jer je jako važno da se "pacijentkinje ne skrivaju i ne povlače u sebe".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 22:20