/ -REUTERS
14/10/2023 u 13:16 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

NASA kreće na put do asteroida bogatog metalima

Tijelo udaljeno 3,5 milijardi kilometara moglo bi ponuditi tragove o unutrašnjosti planeta poput Zemlje

Do sada su posjećeni svjetovi napravljeni od kamena, leda i plina; letjelica Psyche će prvi put otići u svijet koji ima metalnu površinu.

Sonda Američke svemirske agencije – NASA trebala bi poletjeti u petak prema Psycheu, asteroidu bogatom metalima koji bi mogao biti ostatak male planete ili možda nova vrsta nebeskog tijela nepoznata nauci.

Tijelo udaljeno 3,5 milijardi kilometara moglo bi ponuditi tragove o unutrašnjosti planeta poput Zemlje.

-Posjetili smo ili lično ili robotima svjetove napravljene od kamena, svjetove od leda i svjetove od plina… ali ovo će biti prvi put da posjećujemo svijet koji ima metalnu površinu - rekla je glavna naučnica Lindy Elkins-Tanton novinarima tokom ovosedmičnog brifinga.

Sonda veličine kombija trebala bi stići na odredište u asteroidnom pojasu, između Marsa i Jupitera, u julu 2029. godine.

Tokom dvije godine, uz pomoć seta naprednih instrumenata, tražiće dokaze drevnog magnetskog polja, ispitivati njegov hemijski sastav i proučavati minerale i topografiju Psychea.

-Ovo je naš jedan način da vidimo jezgru- kazala je Elkins-Tanton.

Smatra se da Psyche ima nepravilan oblik poput krompira, širok 280 kilometara na najširem dijelu, iako nikada nije viđen izbliza.

Sve donedavno naučnici su mislili da se pretežno sastoji od metala, ali analize temeljene na reflektiranom svjetlu i radaru sada pokazuju da metal vjerovatno čini između 30 i 60 posto, a ostatak je kamen.

Neka tehnologija se primjenjuje prvi put

Misija će uključivati nekoliko tehnoloških inovacija.

Svemirska letjelica Psyche, nazvana po asteroidu, testiraće komunikaciju nove generacije temeljenu na laserima, umjesto radio talasima, što je korak koji NASA upoređuje s prelaskom sa starih telefonskih linija na Zemlji na optička vlakna.

Deep Space Optical Communications, kako se zove sistem, "dizajniran je za 10 do 100 puta veći kapacitet povratka podataka od najsavremenijih radio sistema koji se danas koriste u svemiru", rekao je Abi Biswas iz NASA-inog Laboratorija za mlazni pogon.

Psyche takođe koristi posebnu vrstu pogonskog sistema koji koristi energiju iz solarnih panela za stvaranje električnih i magnetskih polja, koja, zauzvrat, izbacuju nabijene atome plina ksenona.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
ТАГОВИ
NASAASTEROID
07. maj 2024 12:48