/ SUNCEVSUSTAV.WEEBLY
09/11/2023 u 14:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Naučnici otkrili kiseonik u atmosferi Venere

Drugačiji je od onog koji udišemo

Otprilike 21 posto vazduha na našoj planeti otpada na kiseonik, dok je ostatak atmosfere uglavnom ispunjen azotom, no na Veneri, Zemljinoj susjednoj planeti, priča je drugačija.  Venerinom otrovnom atmosferom dominira ugljen dioksid s udjelom od 96,5 posto, a manje količine se odnose na azot i plinove u tragovima. Kiseonika gotovo u potpunosti nema. Zapravo, budući da Venera uživa znatno manju pažnju naučnika nego druge planete poput Marsa, direktno otkrivanje kiseonika je otežano. 

Koristeći instrument stratosferske zvjezdarnice SOFIA - avion Boeing 747SP prerađen kako bi nosio infracrveni teleskop u sklopu zajedničkog projekta američke svemirske agencije NASA-e i njenog njemačkog pandana DLR-a, naučnici su otkrili atomski kiseonik u tankom sloju Venerine atmosfere između dviju drugih.

Istakli su da se taj atomski kiseonik, sastavljen od jednog atoma kiseonika, razlikuje od molekularnog kiseonika, koji se sastoji od dva atoma kiseonikai koji udišemo. Istraživači su prvi put direktno otkrili kiseonik na osunčanoj strani Veneri, gdje se zapravo proizvodi u atmosferi, a otkrili su ga i na drugoj strani okrenutoj od Sunca, gdje ga je ranije otkrio teleskop na Havajima.

-Atmosfera Venere je veoma gusta. Sastav je, takođe, veoma različit od Zemlje - rekao je fizičar DLR-a Hajnc-Vilhelm Hubers (Heinz-Wilhelm Huebers), vodeći autor studije objavljene u časopisu Nature Communications.

-Venera nije pogodna za život, barem ne za organizme koje poznajemo na Zemlji - dodao je.

kiseonik se proizvodi na osunčanoj strani ultraljubičastim zračenjem Sunca koje razbija atmosferski ugljen dioksid i monoksid na atome kisika i druge hemikalije, rekli su istraživači. Dio tog kiseonika vjetrovi potom prenašaju na stranu planete okrenutu od Sunca.

Venera, promjera otprilike 12.000 kilometara, nešto je manja od Zemlje, piše Tportal.

- Tek smo na početku razumijevanja evolucije Venere i zašto je toliko različita od Zemlje - kazao je Hubers.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
ТАГОВИ
KISEONIKVENERA
18. maj 2024 08:03