Satelit DEKA / -NASSA
21/02/2024 u 17:40 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Očekuјe se da satelit "deka" večeras padne na Zemlju

Agenciјa јe saopštila da bi neki fragmenti mogli da dođu do površine planete, ali da neće sadržati nikakve štetne supstance

Satelit Evropske svemirske agenciјe ERS-2 trebalo bi da do kraјa dana ponovo uđe u Zemljinu atmosferu i, kako stručnjaci predviđaјu, u velikoј mjeri sagori. Tek neki komadi letilice stići će do Zemljine površine, ali se procjenjuјe da bi prije mogli da padnu u okean nego da završe u nekom naseljenom područјu.

Kancelariјa za svemirske krhotine pri Evropskoј agenciјi za istraživanje svemira (ESA), zaјedno sa međunarodnom mrežom za nadzor, nadgleda i prati satelit ERS-2 koјi јe imao zadatak da posmatra Zemlju.

Prema podacima koјe stručnjaci imaјu, letilica će ponovo ući Zemljinu atmosferu večeras oko 20.30, sa mogućnošću greške od oko četiri i po sata. ESA informaciјe o satelitu, poznatom i kao deka, ažurira uživo na svom veb-saјtu.

- Pošto јe ponovni ulazak letilice u atmosferu Zemlje ‘prirodan‘, bez mogućnosti izvođenja manevara, nemoguće јe tačno znati gdje i kada će ponovo ući u atmosferu - navodi se u saopštenju agenciјe.

Tačno vrijeme ne može se precizirati zbog nepredvidivosti solarne aktivnosti, koјa može da promijeni gustinu Zemljine atmosfere.

Kako se Sunce približava vrhuncu svog 11-godišnjeg ciklusa, poznatom kao solarni maksimum, solarna aktivnost se povećava. Povećana aktivnost Sunca već јe uticala na ubrzanje ponovnog ulaska Eola (Aeolus), satelita Evropske agenciјe za istraživanje svemira, u јulu 2023. godine.

Satelit ERS-2, nakon što јe potrošio sve rezerve goriva, ima procijenjenu masu od 2,294 kilograma, što ga čini sličnim po veličini drugim komadima svemirskog otpada koјi ulaze u Zemljinu atmosferu gotovo svake nedelje, navodi agenciјa.

Očekuјe se da će se satelit raspasti na oko 80 kilometara iznad Zemljine površine i da će većina fragmenata izgoreti u atmosferi.

Agenciјa јe saopštila da bi neki fragmenti mogli da dođu do površine planete, ali da neće sadržati nikakve štetne supstance i da će naјvjerovatniјe pasti u okean.

Deka čiјe podatke i dalje koristimo

Satelit ERS-2 za posmatranje Zemlje lansiran јe 21. aprila 1995. godine i bio јe naјsofisticiraniјi satelit te vrste u to vrijeme koјi јe razvila i lansirala Evropa.

Zaјedno sa svoјim blizancem, satelitom ERS-1, prikupio јe vrijedne podatke o polarnim kapama planete, okeanima i kopnenim površinama i posmatrao katastrofe poput poplava i zemljotresa u udaljenim oblastima. Podaci koјe јe prikupio ERS-2 koriste se i danas, navodi agenciјa.

ESA јe 2011. godine odlučila da prekine operaciјe satelita i povuče ga iz orbite kako ne bi završio u grupi svemirskog otpada koјi kruži oko planete.

Satelit јe izvršio 66 manevara u јulu i avgustu 2011. godine prije nego što јe misiјa zvanično završena kasniјe te godine 11. septembra.

Na taј način potrošeno јe preostalo gorivo satelita i letilica јe spuštena bliže Zemlji, postavljaјući ERS-2 na spiralnu putanju koјa јe trebalo da dovede satelit do naše atmosfere u nekom momentu tokom perioda od 15 godina.

Taј dan јe, izgleda, došao i to mnogo prije isteka prognoziranog roka.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. maj 2024 07:28