Bluetooth uređaj / Cnet
05/03/2023 u 17:25 h
DanDan
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Otkriće naučnika sa Univerziteta Nortvestern: Bluetooth uređaj može da sačuva glasne žice

Zakačen za grudi, meki, fleksibilni prototip može da otkrije i snimi suptilne vibracije nastale kao posljedica vaše glasovne aktivnosti

Ako ste ikada bili na glasnom događaju – žurci, rejvu, košarkaškoj utakmici – i vratili se kući da biste ponovo našli svoj glas, naučnici sa Univerziteta Nortvestern su mislili na vas.

U ovonedeljnom Proceedings of the National Academy of Sciences, najavljuju, kako kažu, prvi bežični uređaj veličine poštanske marke koji će pratiti vaš glas ako očekujete da ćete da vrištite, govorite, navijate, držite predavanja ili nešto slično. Zakačen za grudi, meki, fleksibilni prototip može da otkrije i snimi suptilne vibracije nastale kao posljedica vaše glasovne aktivnosti. Zatim, preko Bluetooth-a, on upozorava narukvicu sinhronizovanu sa aplikacijom kada dostignete ono što tim naziva "vokalnim budžetom", koji je prilagođen na osnovu individualnih glasovnih navika. Takođe možete da izaberete da nosite pametni sat za upozorenja umјesto narukvice specifične za uređaj. U svakom slučaju, kada budete upozoreni, znaćete da je vriјeme da odmorite glas priјјe nego što rizikujete da povriјedite glasne žice.

"Ljudima je lako da zaborave koliko koriste svoj glas", rekla je Tereza ​​Brankačo, stručnjak za glas i koautor studije. "Vaš glas je dio vašeg identiteta – bilo da ste pјevač ili ne. On je sastavni dio svakodnevnog života i vriјedi ga zaštititi."

Prema istraživačima, drugi uređaji za praćenje glasa koriste mikrofone koji izazivaju zabrinutost za privatnost ili su previše glomazni da bi se koristili u mnogim okruženjima iz stvarnog života. Nasuprot tome, ovaj pronalazak je bežični, mali, savitljiv i lakši za sakrivanje u zavisnosti od toga šta nosite. I dok bi ovaj uređaj mogao da bude od koristi svima koji očekuju da će morati da se takmiče sa glasnom muzikom, zvučnicima ili drugim glasnim zvukovima samo prirodnim zvukom svog glasa, može biti posebno koristan za one koji moraju glasno da pričaju sve vriјeme na poslu. Zamislite, zaposleni u kol centru koji stalno moraju da pričaju razgovјetno preko telefona, profesori koji često drže predavanja studentima u velikim učionicama i pop pјevači koji pјevaju razdraganoj masi. U najgorem slučaju, karijera pјevača bi mogla da pretrpi ozbiljan udarac kao rezultat zamora glasa, jer takvo naprezanje mišića može da spriјeči da sa lakoćom pјevaju iste note koje su ranije mogli. Ovo je vјerovatno razlog zašto je tim testirao svoj prototip na timu klasičnih pјevača u rasponu od dubokih basova do viših soprana. Svaki subjekt je nosio uređaj dok je pјevao, čitao i bavio se drugim oblicima vokalne aktivnosti.

Uređaj koristi algoritme za razlikovanje kada korisnik govori ili pјeva dok mјeri amplitudu i frekvenciju glasa. Taj dio bi mogao da promiјeni igru za pјevače zainteresovane za praćenje njihove vokalne aktivnosti.

Izvor: Cnet

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 11:32