/ -X
15/05/2024 u 14:57 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Predstavljen GPT-4o: Digitalni asistent koji učestvuje u razgovorima u realnom vremenu

ChatGPT će uskoro postati puno korisniji. OpenAI je u ponedjeljak najavio svoj najnoviji veliki jezički model vještačke inteligencije za koji kaže da će ChatGPT učiniti pametnijim i lakšim za korištenje.

Novi model, nazvan GPT-4o, ažuriranje je prethodnog modela GPT-4, koji je lansiran prije nešto više od godinu. Model će biti dostupan korisnicima koji ne plaćaju pretplatu, što znači da će svako putem ChatGPT-a dobiti pristup najnaprednijoj tehnologiji OpenAI-ja, piše CNN.

Veliki korak naprijed

Na temelju demonstracije u ponedjeljak, GPT-4o će ChatGPT pretvoriti u digitalnog ličnog asistenta koji može učestvovati u razgovorima u stvarnom vremenu. Takođe će moći komunicirati koristeći tekst i ‘viziju‘, što znači da može pregledavati snimke zaslona, fotografije, dokumente ili grafikone koje su prenijeli korisnici, prenosi Tportal.hr.

Glavna tehnološka direktorica OpenAI-ja Mira Murati rekla je da će ažurirana verzija ChatGPT-a sada također imati mogućnosti sjećanja, što znači da može učiti iz prethodnih razgovora s korisnicima te raditi prijevod u stvarnom vremenu.

- Ovo je prvi put da stvarno činimo veliki korak naprijed kada je riječ o jednostavnosti korištenja - rekla je Murati tokom demonstracije iz sjedišta kompanije u San Francisku.

Novo izdanje dolazi dok OpenAI nastoji zadržati prednost ispred sve veće konkurencije u utrci u AI-ju. Rivali, uključujući Google i Metu, rade na izgradnji sve moćnijih LLM-ova (velikih jezičkih modela) koji pokreću chatbotove koji se mogu koristiti za uvođenje AI tehnologije u razne druge proizvode.

Događaj OpenAI održan je dan prije Googleove I/O konferencije za programere na kojoj se očekuje da će kompanija objaviti ažuriranja svog modela Gemini AI. Poput novog GPT-4o, Googleov Gemini takođe je multimodalan, što znači da može tumačiti i generisati tekst, slike i zvuk. Ažuriranje OpenAI-ja takođe dolazi prije očekivanih najava AI-ja od Applea na njegovoj Svjetskoj konferenciji programera sljedeći mjesec, koja bi mogle uključivati nove načine uključivanja AI-ja u nadolazeća izdanja iPhonea ili iOS-a.

U međuvremenu, najnovije GPT izdanje biće korisno Microsoftu, koji je uložio milijarde dolara u OpenAI kako bi AI tehnologiju ugradio u Microsoftove proizvode.

Rukovoditelji OpenAI-ja demonstrirali su (glasovni) razgovor s ChatGPT-om kako bi dobili upute u stvarnom vremenu za rješavanje matematičkog problema, ispričali priču za laku noć i dobili savjete o kodiranju. ChatGPT je mogao govoriti prirodnim glasom koji zvuči ljudski, kao i glasom robota - čak je otpjevao dio jednog odgovora. Alat je takođe mogao pogledati sliku grafikona i raspravljati o njemu.

Takođe su pokazali model koji detektira emocije korisnika; u jednom je slučaju osluškivao disanje direktora i potaknuo ga da se smiri. ChatGPT je takođe mogao voditi razgovor na više jezika automatskim prevođenjem i odgovaranjem. Alat sada podržava više od 50 jezika, prema OpenAI-ju.

- Novi glasovni (i video) način rada najbolje je računarsko sučelje koje sam ikada koristio - rekao je izvršni direktor OpenAI-ja Sam Altman u postu na blogu nakon objave.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
27. jul 2024 03:17