/ -X
22/03/2024 u 07:20 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Prvi pacijent sa čipom u mozgu sada pokreće i računar pomoću svojih misli

Prikazan je način na koji pacijent mislima pokreće kursor po ekranu laptopa i igra video-igre

Ranije ove godine Ilon Mask je objavio da je prvi čovjek dobio Neuralinkov implantat u mozgu, kao dio kompanijiih prvih kliničkih testova.

Sada je kompanija objavila i kratak javni demo-snimak, koji pokazuje BCI (brain-computer interface) u akciji. Lajvstrim demo-snimak na platformi Iks (X) pokazuje 29-godišnjeg Nolana Arboa, koji je ostao paralizovan od vrata nadole nakon saobraćajne nesreće prije osam godina. U video-snimku Arbo objašnjava da je nakon operacije (za koju kaže da je bila "izuzetno laka") morao da nauči kako da razlikuje "zamišljene pokrete od stvarnih pokušaja pokreta", kako bi naučio da kontroliše kursor na ekranu. On kaže da mu je implantat omogućio da igra šah i video-igru Civilization VI. Ističe da mu Neuralinkov implantat omogućava duže gejming sesije, kao i igranje onlajn. Implantat mu omogućava oko osam sati korišćenja, prije nego što je potrebno da se dopuni.

Arbo je u januaru postao prvi čovjek u čiji mozak je ugrađen implantat. Neuralink je prethodno testirao BSI čip na životinjama.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 12:41