/ -TIKTOK
19/04/2024 u 20:30 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Stiv Džobs zaslužan za nastanak TikToka?

Priča o počecima TikToka pokazuje kako vizionarske ideje, poput onih Stiva Džobsa, mogu neočekivano da utiču na globalnu tehnologiju i kulturu.

Nedavno ispitivanje sudskih dokumenata i poslovnih transakcija otkriva složenu mrežu investicija i tehnoloških zaokreta koji sežu do opskurnog kineskog poduhvata u svijetu tržišta nekretnina.

U 2009. godini, kompanija "Suskuehanna International Group" investirala je u obećavajući kineski startap za nekretnine pod nazivom 99Fang, koji se mogao pohvaliti sofisticiranim algoritmom pretraživanja.

Ovaj poduhvat nije ispunio komercijalna očekivanja, ali je označio početak onoga što će kasnije postati ByteDance, matična kompanija TikToka.

Tokom ovog tranzicionog perioda, Žang Jiming, osnivač ByteDance-a, inspirisan Džobsovim životom, zamislio je novi pravac koji će se pomjeriti sa nekretnina na zabavu i medije. Kako piše list "Njujork tajms", upravo ovako je zasađena klica TikToka.

"Naša pretraga, obrada slika, preporuka itd. su veoma moćni, ali je ograničena njihova primjena na nekretnine", napisao je Žang u mejlu iz 2012. godine.

To što se Žang ugledao na Džobsa, sugeriše da je suosnivač kompanije Apple zapravo indirektno odgovoran za nastanak TikToka, odnosno okretanje prvobitne aplikacije ka onoj koju danas poznajemo.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 13:15