/ - UNSPLASH: ILUSTRACIJA
29/05/2023 u 07:49 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Tviter napustio EU kodeks o borbi protiv dezinformacija

Kodeks uključuje obavezu praćenja političkog oglašavanja, prestanak finansiranja autora dezinformacija i saradnju s organizacijama za provjeru tačnosti (fact-checking)

Društvena mreža Tviter povukla se iz dobrovoljnog kodeksa Evropske unije o suzbijanju dezinformacija na internetu, objavila je Evropska komisija.

Evropski komesar za unutarnje tržište Tijeri Breton rekao je da Tviter napušta dobrovoljni Kodeks dobre prakse o suzbijanju dezinformacija.

"Ali, obaveze ostaju. Možete bježati, ali se ne možete sakriti", napisao je on na Tviter , prenosi "Hina", pozivajući se na "DPA".

Kodeks uključuje obavezu praćenja političkog oglašavanja, prestanak finansiranja autora dezinformacija i saradnju s organizacijama za provjeru tačnosti (fact-checking).

Breton je kazao da će borba protiv dezinformacija biti pravna obaveza prema takozvanom Aktu o digitalnim usluga, koji će stupiti na snagu od 25. augusta.

Novi zakon takođe znači da će kompanije morati moderirati svoje platforme i uklanjati štetan sadržaj poput dezinformacija te uvesti protokole kako bi se blokiralo njihovo širenje.

Kompanije takođe moraju povećati transparentnost u pogledu odnosa prema svojim korisnicima i pojednostaviti ugovore s njima.

"Naši će timovi biti spremni za provođenje zakona", napisao je Breton.

Tviter i druge društvene mreže, uključujući TikTok, Metu i Google, potpisali su dobrovoljni kodeks 2018. godine.

Evropska komisija je u februaru objavila izvještaj o tome kako platforme provode kodeks i istakla da Tviter nije pružio "specifične informacije ni ciljane podatke" vezane uz obaveze o transparentnosti, prenosi "AlJazeera".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 12:03