/ - Printscreen
09/06/2023 u 21:05 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

U Turskoj se prodaje najskuplji iPhone na svijetu

Apple je u mjesec dana morao da prilagođava cijene svojih proizvoda za tursko tržište čak tri puta

iPhone je najpopularniji elektronski uređaj na svijetu, pa stoga ga možete kupiti u gotovo svim zemljama svijeta. Ipak, nije cijena iPhonea svugda ista, a Turska je sada postala zemlja u kojoj se najmanje isplati kupiti Apple-ov pametni telefon.

Turska se nalazi u ekonomskoj krizi koja je izazvala nagli pad vrijednosti domaće valute – turske lire. To je, zajedno sa višim poreskim stopama i kursom dolara, dovelo do rasta cijena uvoznih proizvoda.

Tako je Apple u mjesec dana morao da prilagođava cijene svojih proizvoda za tursko tržište čak tri puta. Kao rezultat toga, iPhone 14 Pro Max sa 1 TB memorije koji se prodaje u Turskoj je zapravo najskuplji takav iPhone na svijetu.

iPhone 14 Pro Max sa 1 TB memorije u Sjedinjenim Američkim Državama košta 1599 dolara. U Turskoj je cijena više nego dvostruko veća i iznosi 3273 dolara. Od ove cifre, Apple-u ide samo 1636 dolara, dok ostatak novca pripada turskoj vladi kao porez.

Kada je riječ o običnom iPhoneu 14, on u Turskoj košta 1818 dolara, što je dosta skuplje u odnosu na iPhone 14 Pro Max 1 TB koji se prodaje u SAD-u, a jasne su poprilične razlike između ovih telefona, piše Bajtbox.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
ТАГОВИ
APPLETURSKAIPHONE
25. septembar 2023 19:48