Epl predstavio ajfon 15 / - FOTO: APPLE NEWSROOM/IPHONE 15 PRO
12/09/2023 u 20:54 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO/FOTO) Epl predstavio iPhone 15: Čuveno dugme otišlo, budućnost punjenja stigla

Prva i golim okom najprimjetnija stvar je novi izgled

Epl je na večerašnjoj „Wonderlust“ konferenciji u Kaliforniji predstavio svoju najnoviju jesenju kolekciju. Nove Ajfone, nove pametne satove i slušalice.

Zvijezda večeri svakako je nova Ajfon 15 serija koja ove godine donosi brojne promjene koje su naročito primjetne kod standardnih modela.

Epl je predstavio ukupno četiri nova modela: iPhone 15, iPhone 15 Plus, iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max.

Prva i golim okom najprimjetnija stvar je novi izgled. Epl je prošle godine prešao na novi dizajn ’dinamičnog ostrva’, otvora na ekranu nalik na ostrvce u kom su smješteni senzori i kamera. Ove godine svi modeli dobijaju dinamično ostrvo, sa sve softverskim trikovima koji ga maskiraju u odnosu na to šta radite na telefonu.

Još jedna stvar koja se odnosi na sve modele je novi i moderniji ulaz za punjenje. Epl je pod pritiskom EU morao da pređe na USB-C ulaz, koji je već godinama prisutan na Android telefonima, ali i brojnim drugim uređajima. Ovo znači da je budućnost punjenja kakvu smo željeli konačno stigla jer sada svi telefoni na tržištu koriste isti ulaz, javlja Nova.rs.

iPhone 15 i iPhone 15 Plus

Dizajn standardnih modela, sa izuzetkom dinamičnog ostrva, ostaje sličan kao prošle godine, sa aluminijumskim okvirom i staklenom poleđinom.

Ekran dijagonale 6,1 i 6,7 inča je još svijetili u odnosu na prošlogodišnje modele, sa maksimalnim osvjetljenjem do 2000 nita. Epl tvrdi i da je zaštićen najjizdržljivijim staklom koje je ikad ugrađeno u telefon.

Standardni modeli dobijaju značajan skok u pogledu kamera, prelazeći sa 12MP na 48MP na glavnom senzoru, što odgovara rezoluciji glavne kamere na prošlogodišnjim iPhone 14 Pro modelima.

Iako je senzor rezolucije 48MP, telefon će praviti fotografije od 24MP kako bi uštedIo prostor i u isto vrijeme zadržao više detalja zahvaljujući boljem senzoru.

Epl je najavio i značajno unaprijeđene portrete zahvaljujući novom sistemu softverske obrade informacija iz senzora. Unaprijeđenja portreta će posebno biti primjetna u prigušenim i lošim svjetlosnim uslovima.

Ovogodišnji osnovni modeli stižu sa nešto starijim A16 Bionic čipom, koji je prošle godine pokretao iPhone 14 Pro modele.

Osnovni modeli će biti dostupni u nekoliko boja: roze, crnoj, plavoj, zelenoj i žutoj.

iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max

Ovogodišnji Pro modeli su napravljeni od nešto kvalitetnijih materijala, pa je tako okvir sada izrađen od titanijuma koji bi trebalo da bude dugotrajniji u odnosu na prošlogodišnje modele. Osim što je dugotrajniji, biće i za oko 10 odsto lakši i nešto zaobljeniji.

Epl je naglasio da je nova legura titanijuma ista ona koju NASA koristi u izgradnji rovera za Mars.

Pro modeli će biti dostupni u sivoj, crnoj, tamno plavoj ili bijeloj boji.

Pored spoljnog dizajna, Epl je redizajnirao i unutrašnjost telefona, pa bi ovogodišnji modeli trebalo da budu mnogo lakši za popravku.

Zbogom dugmence

Pro modeli su zamijenili čuveni prekidač za uključivanje/isključivanje zvuka koji je prvi put uveden sa originalnim Ajfonom 2007. godine.

Prekidač postaje „Dugme za akciju“ koje se može prilagoditi za upravljanje raznim funkcijama, uključujući utišavanje telefona, uključivanje režima fokusa, otvaranje baterijske lampe, pokretanje kamere, pokretanje snimanja glasa, otvaranje Siri prečica, pokretanje digitalne lupe i otvaranje podešavanja pristupačnosti.

Pro modeli imaju veliku prednost u performansama, u skladu sa novim Eplovim pristupom od prošle godine. Ovogodišnji Pro modeli su dobili dodatnu memoriju i brži A17 PRO čipset izgrađen na novom 3-nanometarskom proizvodnom procesu.

Sa novom grafikom, razlika u performansama će najprimjetnija biti pri igranju igrica i pokretanju grafički intenzivnih zadataka.

iPhone 15 Pro i Pro Max modeli osim USB-C priključka, dobijaju i veću brzinu prenosa podataka (do 10Gbps) kada se povezuju sa računarom.

Nove Pro kamere

Pro modeli su dobili značajno unaprijeđenu kameru.

iPhone 15 Pro i Pro Max će i dalje imati tri kamere, uključujući glavni senzor od 48 megapiksela i unaprijeđene portrete kao na osnovnim modelima.

Tu su nova telefoto i ultraširoka sočiva sa nešto većim brojem megapiksela (12,7MP i 13,4MP).

Ipak, najveća nadogradnja kamere stigla je isključivo na iPhone 15 Pro Max gdje je telefoto sistem drastično unaprijeđen. Novi sistem će značajno unaprijediti sposobnost Ajfonove kamere da zumira, do 5x bez gubitka kvaliteta.

Unaprijeđena je i ultraširoka kamera koja sada pravi bolje slike pri lošim svjetlosnim uslovima i omogućava macro režim.

Pro modeli su dozvolili i 3D video snimanje, koje če korisnici moći da gledaju na Vision Pro naočarima koje su predstavljene u junu.

Cijene:

Cene Ajfona, u skladu sa prethodnim najavama, su podignute kada je u pitanju najskuplji model, dok su cijene ostalih modela ostale nepromijenjene.

iPhone 14 –799 dolara;

iPhone 14 Plus – 899 dolara;

iPhone 14 Pro – 999 dolara;

iPhone 14 Pro Max – sa 1099 na 1199 dolara.

Pored novih Ajfona, Epl je večeras predstavio žičane USB-C slušalice i nove Apple Watch satove, o kojima će više biti riječi u posebnom članku.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 17:18