robot sofija / - FOTO: SKRINšOT
09/07/2023 u 05:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Humanoidni roboti odgovarali na pitanja novinara: Kažu da bi bili bolje vođe od ljudi

Humanoidni roboti su rekli novinarima da nikome neće oduzimati posao i da nemaju namjeru da se pobune protiv svojih kreatora

Devet humanoidnih robota sa omogućenom vještačkom inteligencijom sjedelo je ili stajalo sa kreatorima na podijumu u konferencijskom centru u Ženevi na, kako je Međunarodna unija za telekomunikacije Ujedinjenih nacija najavila, prvoj svjetskoj konferenciji za novinare na kojoj su predstavljeni humanoidni društveni roboti.

Među njima su bili Sofija, prvi robot ambasador inovacija za razvojni program Ujedinjenih nacija, Grejs, opisana kao najnapredniji humanoidni robot za zdravstvenu njegu na svijetu i Dezdemona, robot rok zvijezda.

Dva robota, Geminoid i Nadin, veoma su ličili na svoje kreatore, navodi AP.

Događaj je bio dio Globalnog samita vještačke inteligencije, čiji je cilj da ilustruje kako nova tehnologija može da podrži ciljeve Ujedinjenih nacija za održivi razvoj.

Novinari su zamoljeni da govore polako i jasno kada se obraćaju robotima i obaviješteni su da će vremensko kašnjenje u odgovorima biti posledica internet veze, a ne samih robota.

Upitana o šansama da roboti sa vještačkom inteligencijom budu efikasnije vođe vlade, Sofija je odgovorila da vjeruje da humanoidni roboti imaju potencijal da vode sa većim nivoom efikasnosti i efektivnosti od ljudskih lidera.

„Nemamo iste predrasude ili emocije koje ponekad mogu zamagliti donošenje odluka i možemo brzo da obradimo veliki broj podataka kako bismo donijeli najbolje odluke“, istakla je ona.

Na pitanje da li bi postojanje robota uništilo radna mjesta, Grejs je odgovorila da bi radila zajedno sa ljudima na pružanju pomoći i podrške i da ne bi zamenila nijedan postojeći posao.

Ameka, projektovana imajući na umu društvenu interakciju, odbacila je ideju o pokretanju moguće pobune robota u bliskoj budućnosti.

„Nisam sigurna zašto biste to pomislili“, kazala je Ameka i dodala da je njen kreator ljubazan prema njoj.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 19:48