/ - ILUSTRACIJA
22/05/2023 u 08:50 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Raketa Spejs Eks poletjela ka Međunarodnoj svemirskoj stanici

Ovo je drugi čarter let koji je organizovala kompanija „Aksiom spejs“ iz Hjustona

Raketa američke svemirske kompanije Spejs Eks poletjela je sinoć oko 23.37 ka Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS), kada su se stvorile povoljne vremenske prilike za uzlijetanje.

Među putnicima su prvi astronauti iz Saudijske Arabije posle više decenija, kao i biznismen iz američke savezne države Tenesi, koji ima svoj trkački automobilski tim, prenosi AP. Njih predvodi penzionisani astronaut NASA, sada radnik Spejs Eksa, koji je organizovao desetodnevni put.

Ovo je drugi čarter let koji je organizovala kompanija „Aksiom spejs“ iz Hjustona.

Kompanija nije navela koliko koštaju karte do ISS, a prethodno je objavljeno da je cijena jednog mjesta u raketi 55 miliona dolara.

Raketa tipa „falkon“ je lansirana iz Svemirskog centra „Kenedi“, a sa tog mjesta se prvi astronaut iz Saudijske Arabije, princ Sultan bin Salman Al Saud, otisnuo u svemir 1985. godine. Ovog puta arapsku zemlju predstavlja Rajana Barnavi, naučnica koja istražuje matične ćelije. Ona je postala prva žena iz Saudijske Arabije u svemiru, a sa njom je i pilot borbenog aviona saudijskog vazduhoplovstva Ali al Karni.

Ostatak posade čine ljubitelj sportskih automobila Džon Šofner i Pegi Vitson, koja drži američki rekord od 665 dana provedenih u svemiru.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
ТАГОВИ
SVEMIR NASARAKETA
16. april 2024 19:50