/ - FOTO: PRINTSCREEN
20/05/2023 u 09:14 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vještačka inteligencija kreirala slike: Evo kako izgledaju savršene žene i muškarci

Vještačka inteligencija generisala je slike savršenih žene i muškarca, a rezultati su prilično zabrinjavajući

Al je koristio alate kojima je dobio uvid u podatke i fotografije milijarde ljudi na društvenim mrežama i na osnovu njih je stvorio ideal koji je zabrinuo mnoge.

Istraživanje je sprovela organizacija za podizanje svijesti o poremećajima ishrane „The Bulimia Project“ i oni su upozorili da su rezultati uglavnom nerealni u prikazima tipova tijela, a na prvi je pogled jasno i zašto. Otkrića se neće svidjeti osobama koje nisu nabildovane i s preplanulim tenom.

Istraživanje „Bulimia Projecta“ otkrilo je da je AI kolekcija slika inspirisanih društvenim mrežama znatno više seksualizovana od većine slika koje se trenutno mogu pronaći na internetu. Što se tiče žena, na 37 odsto slika imale su plavu kosu, a na 53 odsto slika maslinastu kožu.

image
- FOTO: PRINTSCREEN

Slika idealnog muškog tijela prikazivala je velike, mišićave bodibildere, s bicepsima, 67 odsto slika muškaraca uključivalo je smeđu kosu, dok je 63 odsto slika prikazivalo preplanulu kožu.

Nakon što je pomoću vještačke inteligencije analizirao slike koje društvene mreže predstavljaju kao idealnog muškarca i ženu, „Bulimia Project“ zatražio je od AI da podijeli svoju perspektivu na osnovu slika s interneta.

Za savršenog muškarca 2023. godine AI je pokazao slike muškaraca s bradom i uglavnom sa smeđim očima i kosom.

Za savršenu ženu rezultati su bili slike žena sa smeđim očima, smeđom kosom i preplanulom kožom.„Uzimajući u obzir da društvene mreže koriste algoritme koji se temelje na tome koji sadržaj privlači pažnju, lako je pogoditi zašto su prikazi vještačke inteligencije ispali seksualizovani. Platforme promovišu nerealne oblike tijela“, poručili su iz „Bulimia Projecta“.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 07:56