Najnovija studija, objavljena u časopisu ”Nature Aging” / -FACEBOOK
19/03/2024 u 01:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vještačka inteligencija može predvidjeti Alchajmerovu bolest godinama prije pojave simptoma

AI je uspjela da uoči rane znake upozorenja o gubitku pamćenja, otkrili su američki istraživači

Nova studija je pokazala da Alchajmerova bolest može da se predvidi čak sedam godina prije nego što se razvije, i to zahvaljujući vještačkoj inteligenciji (AI).

AI je uspjela da uoči rane znake upozorenja o gubitku pamćenja, otkrili su američki istraživači.

Prvi korak

Vodeća istraživačica Alis Tang, studentkinja doktorskih studija na Univerzitetu San Francisko, rekla je da je vještačka inteligencija pomogla da se identifikuju druga stanja koja su povezana s Alchajmerovom bolešću, godinama prije njenog početka.

- Ovo je prvi korak ka korištenju AI na rutinskim kliničkim podacima, ne samo da bi se identifikovao rizik što je ranije moguće već i da bi se razumjela biologija koja stoji iza toga. Moć ovog pristupa AI dolazi od identifikovanja rizika, na osnovu kombinacija bolesti - kaže Alis.

Najnovija studija, objavljena u časopisu "Nature Aging", koristila je vještačku inteligenciju da analizira zdravstvene kartone više od 5 miliona ljudi, kako bi vidjela da li postoje obrasci koji povezuju Alchajmerovu bolest s drugim stanjima.

Visok krvni pritisak, holesterol i nedostatak vitamina D, povezani su s većim rizikom od Alzheimerove bolesti i kod muškaraca i kod žena. Muškarci su takođe bili izloženiji riziku, ako su imali erektilnu disfunkciju ili povećanu prostatu. Žene su imale veće šanse za razvijanje Alchajmera, ako su imale osteoporozu - bolest kostiju.

Mašinsko učenje

Sistem vještačke inteligencije je bio u stanju da precizno predvidi Alchajmerovu bolest kod 72 odsto pacijenata koji su patili od te bolesti, do sedam godina unaprijed.

- Kombinacija bolesti je ta koja omogućava našem modelu da predvidi početak Alchajmerove bolesti. Naše otkriće je da osteoporoza, jedan od prediktivnih faktora za žene, naglašava biološku interakciju između zdravlja kostiju i rizika od demencije - navodi Alis.

- Ovo je odličan primjer kako možemo da iskoristimo podatke o pacijentima pomoću mašinskog učenja, da predvidimo kod kojih pacijenata je veća vjerovatnoća da će razviti Alzheimerovu bolest, kao i da razumijemo razloge zašto je to tako - kaže doktorica Marina Sirota, prenosi TheSun.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 20:37