/ - FOTO: EMSC ilustracija
17/10/2023 u 18:51 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vještačka inteligencija predvidjela zemljotrese sedmicu unaprijed

Novo istraživanje naučnika Univerziteta Teksas (UT) u Ostinu dovelo je do razvoja algoritma umjetne inteligencije koji je tačno predvidio 14 potresa i pogodio njihovu gotovo tačnu snagu

Predviđanje potresa je neka vrsta svetog grala seizmologije i do sada nauka nije pronašla način na koji bi se mogli predviđati, a mnogi naučnici govore da to možda nikada nećemo ni moći, prenosi Avaz.

Međutim, novo istraživanje naučnika Univerziteta Teksas (UT) u Ostinu dovelo je do razvoja algoritma umjetne inteligencije koji je tačno predvidio 14 potresa i pogodio njihovu gotovo tačnu snagu.

AI je osposobljen za otkrivanje statističkih neravnina u seizmičkim podacima u stvarnom vremenu koje su istraživači uparili s prethodnim potresima. Ishod je bila sedmična prognoza u kojoj je AI uspješno predvidio 14 potresa unutar 300 kilometara od mjesta gdje je procijenjeno da će se dogoditi i na gotovo tačno izračunatoj snazi. Promašio je tek jedan potres i dao osam lažnih upozorenja.

Još se ne zna hoće li isti pristup funkcionirati na drugim lokacijama, ali već je i ovo svojevrsna prekretnica u istraživanju predviđanja potresa vođenog umjetnom inteligencijom.

- Predviđanje potresa je sveti gral - rekao je Sergej Fomel, profesor na UT-ovom Zavodu za ekonomsku geologiju i član istraživačkog tima.

- Još nismo blizu predviđanja za bilo koji dio svijeta, ali ono što smo postigli govori nam da je ono što smo mislili da je nemoguć problem u načelu rješivo.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 04:17