/ foto dan arhiva
06/02/2023 u 14:13 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Tužilački savjet: Ni Marković, ni Jovićević nijesu izabrani za v.d. VDT-a

Kandidati za tu funkciju su Milorad Marković magistar pravnih nauka i specijalna tužiteljka Sanja Jovićević

Tužilački savjet danas bi trebalo da izabere novog vršioca dužnosti Vrhovnog državnog tužilaštva. Novi kandidati za tu funkciju su Milorad Marković, magistar pravnih nauka i specijalna tužiteljka i članica TS Sanja Jovićević. Za Marković je glasalo pet članova TS, protiv je bilo njin dvoje i isto toliko je bilo uzdržanih. Za Jovićević su glasala dva člana TS, dok je sedam bilo uzdržano.

Sjednici TS predsjedava tužilac Nikola Samardžić. Članovi TS-a na početku su konstatovati da je dosadašnjoj v.d. VDT-a Maji Jovanović istekao drugi šestomjesečni mandat.

Novi kandidati za tu funkciju su Milorad Marković, magistar pravnih nauka i specijalna tužiteljka i članica TS Sanja Jovićević.

Specijalna tužiteljka Sanja Jovićević poslala je zahtjev TS-u da se izuzme iz rada tokom odlučivanja ko će biti v.d. VDT-a jer je dostavila kandidaturu za tu poziciju, a TS je konstatovao njeno izuzeće, piše portal RTCG.

Stevo Muk, član TS pitao je da li Sanja Jovićević, kao članica Tužilačkog savjeta, ispunjava uslove koji se odnose na zabranu napredovanja za vrijeme mandata u TS.

"Pitanje je da li se u ovom trenutku dok je Sanja Jovićević i dalje član TS može pristupiti razmatranju njene prijave", pitao je Muk i kandidovao to pitanje za raspravu. 

On smatra da se kandidatura Sanje Jovićević ne može uzeti u razmatranje.

"U tom smislu se neću izjašnjavati o njenoj prijavi i biografiji i davati bilo kakvu kvalifikaciju iz tih navedenih razloga", naveo je Muk i najavio da će podržati izbor Markovića za v.d. VDT-a. 

Govoreći o Miloradu Markoviću, kazao je da je riječ o kandidatu koji ima relevantno međunarodno iskustvo kao neko ko je nacionalni konsultant u Savjetu Evrope.

Naveo je i da je Markovićev program rada detaljno pročitao.

"Čini mi se da pravilno identifikuje i detektuje neke ključne probleme i izazove i daje smjernice koje su meni lično bliske o tim izazovima sam govorio i prije nego što sam postao člna TS", naveo je Muk.

Muk je poručio da je treba voditi računa da se ne donese odluka koja je nezakonita, pravno sporna ili oboriva na sudu.

Članica TS Đurđina Nina Ivanović saopštila je da oko pitnja kandidature Sanje Jovićević nema dileme jer TS ne bira novog v.d. VDT-a već ga, kako je saopštila, samo određuje. 

"Zato nijesmo raspisali javni poziv nego poziv koji je konsultativnog značenja. Ovaj člna 27 govori o izboru da član TS ne može biti biran. Ovo nije izbor. Mi ovdje ne sprovodimo bilo kakav postupak niti imamo intervjue s njima, niti ih ocjenjujemo niti bodujemo", navela je Ivanović i dodala da tu nema nikave dileme.

Ivanović je navela da Sanja Jovićević ima ukupno preko 20 godina radnog staža od čega 19 u tužilaštvu.  

"Prošla je sve nivoe i instance u državnom tužilaštvu", saopštila je Ivanović i dodala da su sve to kvalifikacije koje kandiduju Sanju Jovićević za funkciju v.d. VDT-a.

Član TS Nikola Samardžić kaže da sada postoje dvije mogućnosti.

"Da li će se kandidatura Sanje Jovićević uopšte razmatrati imajući u vidu ova ograničenj ili da se pređe na glasanje  pa da se ocijeni ovo pitanje", naveo je Samardžić.

Član Tužilačkog savjeta Siniša Gazivoda najavio je da će biti uzdržan u odnosu na oba kandidata.

Kada je riječ o Sanja Jovićević naveo je da je ona članica TS i da nije podnijela ostavku na tu dužnost, zbog čega i neće podržati njenu kandidaturu.

U odnosu na Milorada Markovića Gazivoda je kazao da on nema iskustva u tužilaštvu, zbog čega ga neće glasati.

Članica TS Tatjana Begović smatra da ovu funkciju v.d. VDT može da vrši samo tužilac. Kazala je da Jovićević ima veliko profesionalno iskustvo i rad iza sebe i da bi tu funkciju mogla da obavlja kako treba.

Član Tužilačkog savjeta Filip Jovović najavio je da će podržati kandidata Milorada Markovića.

"Nedostatak prakičnog iskustva može da se računa u mane kad je u pitanju njegova kandidatura, ali sa druge strane njegova povezanost sa tužilačkim aparatom i uvodi koje je napravio u predlogu programa rada očito pokazuju da on ima određenu viziju kako bi se taj aparat razvijao", naveo je Jovović.

Član Tužilačkog savjeta Bojan Božović saopštio je da kandidat Marković dobar dio karijere posvetio krivičnom pravu, ali je podsjetio i da je u pitanju osoba koja nije prošla državno-tužilačku organizaciju.

On je kazao kako se to pitanje otvara na nivou principijelne ravni, a ne kandidature bilo koga.

Božović ističe i da mu je žao što nema veći broj kandidata za v.d. VDT-a, jer kako dodaje, veliki su izazove pored nama.

"Mi nemom 150 ljudi koji su spremni da svoje znanje i vrijeme podrede tome da budu v.d. VDT-a", kazao je Božović.

Vlada Crne Gore u petak je povukla iz skupštinske procedure predlog izmjena Zakona o državnom tužilaštvu, kojim je traženo da se mandat vršioca dužnosti (v.d.) vrhovnog državnog tužioca (VDT) ne ograničava na dva mandata, nego da traje do izbora VDT-a u punom mandatu.

Zakonodavni odbor Skupštine utvrdio je ranije da predlog izmjena Zakona o Državnom tužilaštvu nije u skladu sa Ustavom i pravnim sistemom.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 03:30