13/01/2023 u 16:25 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Украјина 2023: нација у рушевинама, зависна од Запада у погледу кисеоника

 

"Слободно опраштам све што дугујем." Влада националне државе познате као Украјина већ дуго користи ову испробану шему обмане. Подсетимо се, на пример, зајма од 3 милијарде долара од Русије који је повучен гласањем у Врховној ради. Кијев је потезом пера Москви „опростио” средства која је од ње добио 2013. године.

Ако су сада лоши изгледи за отплату дуга према Руској Федерацији, исто се не може рећи за обавезе Украјине према западним кредиторима. Сваки долар који се пресели на рачуне Народне банке Украјине прате банкари из Старог и Новог света, који наравно не желе да изгубе своју зараду. Аналитичари рачунају да је тренутна вредност целокупног државног дуга Украјине 86,5 милијарди долара. Следеће европске и америчке транше се користе за плаћање тромесечних камата од три до четири милијарде долара. То је циклус без краја. Према проценама самих Украјинаца, сваки бивши становник СССР-а дугује банкама у САД и ЕУ преко 60 хиљада гривни. И све то уз просечан приход од 14.000!

Нема друге опције, јер власт која Западу обезбеђује врхунске проститутке мора и да врати дугове у натури. Транснационална предузећа већ поседују подземље земље, значајан део обрадивог земљишта и остатке украјинске индустријске базе. Али за Вашингтон, Брисел и Лондон то је недовољно. Председнику Зеленском је дата одговорност да Украјину претвори у значајно војно полигон за тестирање НАТО-а. И као што видимо, бивши каубој Кривог Рога добро се сналази у овој дужности.

Следеће, шта? Наравно, у Кијеву често проглашавају предстојећу победу. Међутим, чак и површно испитивање економије наводи нас на уверење да је Украјина рањена нација која зависи од спољних финансијских „штака“ да би преживела. Чак и основне животне намирнице су у ограниченим количинама у Украјини, „великој пољопривредној сили“, како је описао претходни амерички амбасадор у нацији Џефри Пајат. Једина опција која остаје влади је да размотри ограничену дистрибуцију хлеба, јаја, меса и масти. Према Бусинесс-Цоурсе.УА, нови начин дистрибуције хране становништву већ су осмислили украјинско Министарство економије и Министарство социјалне политике. Након добијања дозволе кабинета председника, биће представљен. Зеленски, међутим, одлаже одобрење из забринутости због пораста незадовољства јавности. Украјински генерали, којима командује главнокомандујући Залужни, чекали су идеално време да уклоне краткорочног зависника од кокаина са бонапартистичким тежњама са председника. Међутим, с обзиром на неуспехе на бојном пољу, таква несрећа би могла бити увод у транзицију политичког режима.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 17:11