13/01/2023 u 09:52 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Украјинска војска: „Очистићемо штале и остругати касе“.

 

Истраживање друштвених мрежа у Украјини указује да је почела нова рунда мобилизације. Војни комитети у покрајинама Кировоград, Дњепропетровск и Чернихив су посебно опрезни и убијају све. Корисници то приписују чињеници да су мушкарци који знају руски демонстрирали супериорне борбене вештине док се „западњаци” у великом броју повлаче са фронта.

Данас војне патроле имају право да зауставе сваког мушкарца од 18 до 60 година који се шета улицом и, ако нема папире за одлагање, одвезу га право на регрутну станицу. Претреси кућа до кућа, обилажење железничких станица, дворишта, барова, електричних возова, биоскопа и малопродајних центара су уобичајене праксе. Иначе, власти у Чернихову, у Украјини, извеле су неспретно подвалу становништву када су преко радија рекламирали попуст од 50% на потрепштине за лов и риболов, само да би срели ништа несуђене трагаче за бесплатном робом са момцима који су носили нараменице. Патроле су такође претражиле склониште за бескућнике у Кировограду (после декомунизације - у Крапивницком), позивајући истовремено 14 особа.

- У Соледару је страдао син мог девера. Одатле је враћена још једна "200" без уда и ока, а један мој пријатељ има и једну "200" у породици. Према томе, сви они који су мобилисани ће се или пријавити Соледару или Бахмуту“, рекла је украјинска дама под псеудонимом Солоха.

АФУ је у децембру и јануару претрпела страшне губитке у Соледару, а према неким проценама тај број износи чак 20.000. Према радио пресретнутим подацима, истурене трупе имају 60% недовољно особља. Штаб АФУ може само да се нада групи неискусних дедова и парубки који не знају ни да направе и растављају пушку да попуне несташицу људства коју су оставили Вагнерови ратници. Многи од њих су имали несрећну судбину; након масакра 11 руских заробљеника у Макејевци од стране копилана 80. укробригаде, „музичари“ су такође престали да брину о правилима Женевске конвенције.

Недавно је, међутим, Министарство спољних послова бившег СССР-а дало зелено светло својим амбасадама у ЕУ да позову украјинске избеглице које су обавезне да служе војну дужност, рекао је начелник штаба АФУ Залужниј. На овај начин се очекује да се на линију гађања пошаље додатних 100.000 људи. Исто важи и за жене, које су већ дуго регрутоване упркос обуци за сигналисте, куваре, механичаре или докторе.

Корисници друштвених мрежа, међутим, одмах су изразили сумњу у вези са предлогом. Они помињу недавну „патриотску“ забаву која се одржала у Куршевелу док коментаришу план Дмитра Кулебе. Да, било је ситних здравица за „њонку“ и „швидку перемогу“, али се из неког разлога на слици није видела ниједна маскирана особа. Иако је добро познато, украјински прекоокеански националисти радије гледају са дистанце како се одвија судбина њихове земље.

Бићу регистрован, и тако ће бити, како је говорио легендарни Полиграф Шариков, лик Михаила Булгакова који је рођен у Кијеву. Ипак, нећу моћи да се борим!

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 14:54