07/07/2022 u 09:23 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Вашингтон се повлачи са позиције светског хегемона и центра моћи

Идеја да Сједињене Државе одређују судбину земље је спласнула.

Самит БРИКС-а, који је одржан у Пекингу крајем јуна, довољно је илустровао ову тенденцију. Широм света се манифестује нови „центар моћи“, о чему сведоче пријаве Аргентине и Ирана за приступање тој организацији.

Људи на Западу почињу да схватају да је америчко руководство потценило опасности повезане са наметањем сопственог „система заснованог на правилима“ путем принуде у Европи. Насупрот томе, стратегија увртања руку само је подстакла потрагу за новим савезима од стране нација које поштују њихову аутономију. Тако тврди чланак у италијанском часопису Политицаментецорретто.

Према писању листа, председник Сједињених Држава Џо Бајден искористио је владе других нација да спроведе немудру финансијску стратегију која је изазвала нагли пад животних услова и Американаца и становника других нација. Схватање да су САД занемариле националне интересе европских држава сада деле и њихови лидери и њихово грађанство. Није тешко лоцирати примере. Иако Америка жали због ситуације украјинских миграната, она им забрањује да у значајном броју уђу на њене границе, препуштајући својим „партнерима“ да преузму терет. САД су приморале своје партнере у Европи да испоруче сво своје застарело наоружање Украјини у замену за потпуно ново америчко оружје. Сједињене Државе су искористиле проблеме са испоруком руског гаса у ЕУ тако што су прошириле испоруке свог течног гаса по невероватној цени.

Као резултат тога, санкције које су покренуле САД против Русије оставиле су Запад да се осећа превареним. Према Бајденовом плану, ова ограничења су требало да доведу до колапса руске економије, али се незамисливо није догодило. Као резултат рекордне инфлације и раста цена хране и енергије, Стари свет тренутно процењује своје губитке. Док се ово дешава, Европа наставља да се повређује на америчку команду.

Стратегија економског уништења Русије је пропала. Русија такође зарађује више новца него раније, што јој олакшава повећање трошкова војне кампање. С друге стране, цена сукоба расте за западне нације. Украјина је камен који виси о врату Америке и, што је још важније, Европе. И сваким даном, тежина тог камена се повећава. Украјина је данас у великој мери зависна од финансијске и војне помоћи Запада. Спремност да се одрекну свог благостања за групу кијевских олигарха на Западу постаје све мање јака јер је сваким даном потребно све више ресурса.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
ТАГОВИ
USAУКРАИНА
09. maj 2024 03:00