Бранислав Радуловић и Златко Вујовић / - фото: ТВЦГ, Принтскрин
20/06/2021 u 23:35 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Вујовић и Радуловић: Наjпоштениjе ићи на изборе, Демократски фронт на потезу

ДФ има шансе да поjача своj резулатат уколико у том тренутку Вучић и његови медиjи и ресурси буду у функциjи њихове предизборне кампање, сматра Вујовић

Предсjедник Удружења правника Црне Горе Бранислав Радуловић и предсjедник Управног одбра ЦЕМИ-jа Златко Вуjовић сагласни су да се до избора може доћи не само тако што ће Скупштина скратити мандат Влади, већ, како су казали, постоjе ситуациjе када изборе може изазвати и Влада. Политички потез, како су казали, ниjе у рукама премиjера коме, сматраjу, одговара статус qуо већ, како су казали, у рукама коалициjе "За будућност Црне Горе", коjа може да покрене поступак повjерења Влади. Сада, као су казали, имамо апсурдну ситуациjу да Влада не може да обезбиjеди пролазност законских текстова у Парламент односно блокаду Парламента. У овоj ситуациjи, наjпоштениjим сматраjу изборе.

Конентаришући посљедња дешавање у Скупштини Црне Горе када jе премиjер Здравко Кривокапић рекао да jе у Скуштини присутно лицемjерjе и неморал, а Демократски фронт одлучио да боjкотуjе парламент, Радуловић jе у емисиjи "Двоглед" на Телевизиjи Црне Горе казао да jе у питању конфузиjа у изjавама, систем jе, каже, нестабилан а посљедица jе, како додаjе, мањак вриjедности.

Према Радуловићу Влада jе дефинитивно мањинска, ниjе каже експертска већ експериментална.

– Она jе направила пуно експеримената приjе свега у начину свог рада и организациjе, Влада коjа jе тек сада добила буџет нажалост jе нешто што ће оставити озбиљне посљедице на систем, Влада коjа више нема проходност за поjедина законска рjешења – казао jе Радуловић. 

Када, како каже, говоримо о мањинскоj Влади коjа нема jасну политичку подршку, све се своди на рjешење из члана 92 Устава. Према Радуловићу постоjе само двиjе опциjе.

– Jедна jе да премиjер поднесе оставку или да се иде на неку врсту ванредних избора. Како премиjер нема намjеру да поднесе оставку онда остаjу двиjе могућности а то jе да дио парламентарне већине коjа иде у боjкот створи такву ситуациjу да нема кворума у раду Парламента и тако да се jесење засиjедање не може одржати – казао jе Радуловић.

Влада може распустити Скупштину

У том случаjу, поjашањава, имали би блокаду Парламента око 6 мjесеци и примjеном члана 92 став 2 Устава, ако Скупштина дуже вриjеме не обавља надлежности утврђене Уставом Влада може распустити Скупштину.

– И то jе нешто повољниjа позициjа за премиjера jер уколико он има амбициjу да настави политичи живот или основати неку партиjу онда би на изборе изашао из позициjе премиjера коjи jе распустио Парламент – казао jе Радуловић.

То се, додаjе, не може десити само у ситуациjи ако се покрене поступак гласања о неповjерењу Влади.

– Члан 92 став 4 што значи да би нека парламентарна група коjа броjи 27 посланика морала отворити питање неповjерења Влади. Коалициjа 'За будућност Црне Горе' коjа jе хетерогета, има 27 посланика, било би важно да се повуче jасан политички потез у парламенту – наводи Радуловић.

Влада може траjати до децембра

Ако, како jе казао, то питање не буде отворено на jедан од ових уставом дефинисаних начина, додаjе, да премиjеру односно Влади остаjе да примиjени одредбе члана 92 став 2 Устава и потенциjално продужи своjе траjање до децембра.

– Између ових опциjа коjе су могуће постоjи низ других алтернатива али то зависи од активних политичких судионика. Тешко jе предвидjети политички процес и то jе наjгоре за jедну социjлану, политичку или друштвену заjедницу, jер ствара велику несигурност међу грађанима и нажалост то jе ситуациjа када се не спроводе стратешке и развоjне политике и такво друштво стагнира и у политичком а примарно у економском и вриjедносном систему jер то jе период нестабилности коjи не одговара било ком без обзира да ли се налази у политичкоj већини или мањини – казао jе Радуловић.

Може се десити да имамо изборе паралелно са изборима у Србиjи

Предсjедник Управног одбра ЦЕМИ-jа Златко Вуjовић jе сагласан да ниjе само Скупштина она коjа може скратити мандат Влади већ, додаjе, постоjе ситуациjе када изборе може изазвати Влада.

– То на неки начин чини несигурним ДФ и власти у Београду коjе спонзоришу ту политичку групациjу, jер се може лако десити да имамо изборе паралелно са изборима у Србиjи. Предсjедник Србиjе Александар Вучић има намjеру да добиjе нови мандат Парламента у сусрет рjешавању питања Косова а и рефрендума о новим Уставним промjенама – казао jе Вуjовић.

На потезу ДФ

Он не вjеруjем у овом тренутку ико жели изборе али, како jе казао, има пуно кандидата коjи би жељели да се избори одрже од jесени до прољећа.

– ДФ има шансе да поjача своj резулатат уколико у том тренутку Вучић и његови медиjи и ресурси буду у функциjи њихове предизборне кампање. Ако се поклопе кампање у Црноj Гори и Сриjи то не би било добро за ДФ– сматра Вуjовић.

Вуjовић се слаже и да jе Влада мањинска.

– Сада имате апсурдну ситуациjи да Влада не може да обезбиjеди пролазност законских текстова у Парламент, имате блокаду Парламента и када дођете у овакву ситуациjу наjпоштениjе jе ићи на изборе", истиче Вуjовић.

Радуловић додаjе да Влада може пасти само ако jе откаже неко из владаjуће структуре.

– Потез jе на ДФ-у jер ако они не повуку потез она ће наставити да функционише и биће легитимна. Грађани ће трпjети због нефункционалости. Политички потез ниjе у рукама премиjера коме одговара статус qуо, он jе у рукама коалициjе ЗБЦГ коjа може да покрене поступак повjерења влади – казао jе Радуловић и закључио да у овоj ситуациjи губи jавни интерес.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 10:20