/ SHUTTERSTOCK - FOTO: SHUTTERSTOCK
07/04/2023 u 06:49 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Blagovijesti najviše svetkuju žene, a vjeruje se da danas počinje proljeće

Narod slavi Blagovijesti kao veliki praznik, pa se čak misli da na današnji dan ni ptice u šumi ne svijaju gnijezdo

Pola godine pošto je prvosvešteniku Zahariji javio da će u dubokoj starosti dobiti sina, Svetog Jovana Krstitelja, Arhanđeo Gavrilo javio se Prečistoj Devici Mariji u Nazaretu, i pozdravio je riječima: "Raduj se, blagodatna! Gospod je s tobom, blagoslovena si ti među ženama"!

Tako je začuđenu i uplašenu Mariju arhanđeo obavijestio da je izabrana da rodi sina božijeg, Mesiju i spasitelja svijeta i ljudskog roda. Sa ovom arhangelskom blagoviješću, i sa silaskom Duha Svetoga na Prečistu Devu, otpočinje spasenje ljudi i obnovljenje tvari.

Otuda se Blagovijest smatra koliko velikim toliko i radosnim praznikom. U pravoslavlju se ubraja u dvanaest velikih praznika.

Blagovijesti najviše svetkuju žene zbog poroda. Vjeruje se i da je danas dobro umiti se u potoku ili rijeci. Lupanjem u šerpe i tepsije, paljenjem vatri, tjeraju se zmije daleko od kuće tokom godine.

Po narodnom vjerovanju, tek sa Blagovijestima počinje proljeće. Mnogi ne orezuju ni vinograde ni voćke do današnjeg dana.

Blagovijesti su, uz Cvijeti, jedina dva dana kada je dozvoljeno jesti ribu tokom Vaskršnjeg posta. Nepokretan je praznik i SPC ga slavi 25. marta po julijanskom, odnosno 7. aprila po gregorijanskom kalendaru.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 18:17