Ђукановић / Портал Дан
01/05/2022 u 10:13 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ђукановић честитао Рамазански бајрам: Црна Гора вјековима баштини богатство различитих вјера и нација

Свевремене поруке ових светих дана подсјећају нас да су истина, доброта, солидарност и љубав према ближњима не само најважнија вјерска, него и универзална свјетовна начела, наводи Ђукановић у честитки

Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић упутио је честитку поводом великог празника Рамазанског бајрама реису Исламске заједнице у Црној Гори Рифату Еф. Фејзићу и свим вјерницима исламске вјероисповијести уз најбоље жеље да, након мјесеца поста, одрицања и молитве, празничне дане проведу у добром здрављу, породичној срећи и благостању.

„Велики празник Рамазанског бајрама, прослава окончања најважнијег и најсветијег мјесеца за муслимане широм свијета, једног од пет духовних стубова ислама, подстиче на обнову, нове почетке, снажење духовне дисциплине и одговорности у суочавању с властитим одлукама.

Свевремене поруке ових светих дана подсјећају нас да су истина, доброта, солидарност и љубав према ближњима не само најважнија вјерска, него и универзална свјетовна начела. Она нас надахњују остварењу даљег напретка и благостања црногорског друштва заснованог на заједништву и демократском суживоту, очувању достојанства сваког човјека и поштовању закона", наводи Ђукановић.

Предсједник државе истиче да смо друштво које вјековима баштини богатство различитих вјера и нација као своје велико историјско и цивилизацијско достигнуће. Из таквог друштва, у коме су све идентитетске особености наших грађана једнако третиране, уважене и заштићене као најпоузданији гарант његовог очувања, изникла је савремена црногорска држава. 

- Исламска заједница као неодвојиви дио нашег историјског трајања одувијек је давала посебан допринос нашем укупном развоју. То чини и данас кроз бригу о добру човјека и добру Црне Горе као истински грађанске државе. Увјерен сам да ћемо заједно наставити да и надаље истрајно својим прегнућима доприносимо напретку наше Црне Горе и афирмацији највиших цивилизацијских вриједности које дијелимо.

Нека нам Бајрамски дани и данас када сви осјећамо невјерицу и ужас над страшним злочинима у Украјини буду подстрек да се не предамо злу и насиљу, да превазиђемо сукобе и огорченост, себичност замијенимо великодушношћу, песимизам надом, беспомоћност надвладамо солидарношћу, свјесни велике истине да: “Није вјерник онај од чијег зла страхује његов сусјед”.

У свијетлу ових мисли Вама и свим вјерницима исламске вјероисповјести у Црној Гори још једном упућујем честитке поводом овог посебног празника”, наводи у Ђукановић у честитки.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 09:21