Reis Rifat Fejzić / - FOTO: ISLAMSKA ZAJEDNICA
16/06/2024 u 17:18 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Fejzić: Lokalna uprava i Vlada da podrže obnavljanje Hadži Danušine džamije

Reis Islamske zajednice Crne Gore Rifat Fejzić ukazao je na duhovni značaj dana u kojima se nalazimo, naglašavajući da bog obredima odgaja ljude i podsjeća ih na univerzalane vrijednosti života. Reis je istakao i da očekuje i da će lokalna samouprava i Vlada podržati inicijativu za obnovu Hadži Danušine džamije u Bijelom Polju sa istim entuzijazmom kojim bi podržali obnovu objekta neke druge vjerske zajednice.

Kako je naveo Fejzić, različite okolnosti u kojima živimo aktualiziraju različite poruke koje Bog obredima šalje u datom trenutku.

Islamska zajednica je organizovala obavljanje Bajram namza na centralnom trgu u Bijelom Polju, kraj temelja Hadži Danušine džamije. Na ovaj čin se odlučila kako bi skrenula pažnju javnosti na inicijativu za obnovu tog vjerskog objekta iz 18. vijeka.

- Inicijativa za obnovu Hadži Danušine džamije nema za cilj da provocira vjerske osjećaje bilo kojeg Bjelopoljca ili Bjelopoljke, već da budi sjećanje na sve one velike ljude koji su svojom dobrotom duboko utkani u temelje ovog grada - kazao je Fejzić.

 - Mi ne možemo obuhvatiti sve poruke obreda, kao što ne možemo pretpostaviti sve izazove sa kojima ćemo se u budućnosti susresti. Poruka Božija ne može biti jasnija: Kad životu damo ispravan smisao, vjerom u Boga, onda čovjek u ljudima ne vidi neprijatelja već od Boga darovanog prijatelja. Milioni hadžija harmonijom izvršavanja tavafa oko Kabe, negiraju tezu čovjek je čovjeku vuk i potvrđuju da s vjerom u Boga čovjek je čovjeku brat - istakao je on.

Čestitke povodom Kurban bajrama

On je poručio da nas hadž uči mjeri u stvarima i ispravnom vrjednovanju svijeta i ukazao je vjernicima na opasnost pretjeranog konzumiranja materijalnih stvari.

- Zar Vam nije prezreno da Vas ljudi poznaju po velikoj kući, dobrom autu, telefonu, markiranoj odjeći. Zar nije normalnije da Vas prepoznaju kao poštenog, vrijednog, obrazovanog, pametnog, darežljivog, čednog, dobrog oca, dobru majku, dobru suprugu, dobrog muža, dobrog sina ili dobru kćerku - kazao je Fejzić.

Vaz je održao pomoćnik reisa Islamske zajednice i Glavni imam u Bijelom Polju Enis Burdžović.

- Jako je važno da smo jutros tu, da svojim prisustvom posvjedočimo koliko nam je stalo. Budimo ponosni, jer pripadamo istorijskoj generaciji koja je nakon 80 godina obavila namaz na temeljima ove džamije. U ovom gradu litije i Bajram namaz nikada nisu smetali jedno drugom, smetaju možda onima koji preko toga pokušavaju da nas posvađaju. Ja sam siguran da ovaj Bajram namaz jutros na trgu nikome ne smeta. Zato, oni koji ovog jutra ne vide koliko nas je i koliko nam je stalo, onda zaista slabo vide - zaključio je Burdžović.

U saopštenju Islamske zajednice podsjećaju da je Hadži Danuša Hanuma žena koja je još u 18. vijeku ostavila zadužbinu na kojoj bi joj pozavidjele i neke žene tadašnjih sultana ili careva. Od sredstava iz njenog vakufa, pored džamije, u Bijelom Polju izgradila se i srednja škola, kao i narodna kuhinja za sve siromašne Bjelopoljce i Bjelopoljke, ma kojoj vjeri i naciji pripadali.

Za izdržavanje ove tri institucije uvakufila je 15 dućana u Bijelom Polju. Vakuf je postojao sve do 1941. godine do kada postoje finansijski izvještaji o njegovom poslovanju, upraviteljima, popravkama i slično.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
12. jul 2024 03:15