Dizdarević, Šćekić i Dacić na tribini / -V.RA.
03/12/2022 u 18:27 h
Vera RatkovićVera Ratković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Međureligijski dijalog pomjera granice ograničenosti

Tribina "Kuran časni, Božja riječ i tolerancija", na kojoj su govorili Milo Šćekić i mr. Hfz Bajram Dizdarević održana je u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice i Udruženja Spiritualni inicijator, u rožajskom Centru za kulturu.

O vjerskoj toleranciji o svetim knjigama i njihovim istovjetnostima, te kako čovjek sadašnjice, vjeruje u Boga i kako ga doživljava govorio je Milo Šćekić koji je istakao da se od polemike do dijaloga može doći samo kroz toleranciju, strpljivost i ljubav.

- Pozivajući se na duhovnost velikih bogotražitelja, koji su posvjedočili da ukoliko se postaramo da upoznamo sami sebe, nećemo imati potrebe da osudjujemo druge. Moramo se truditi da nadilazimo sve komplekse, predrasude, stereotipe i naslijeđena vjerovanja. Zajedno sa ljudima koji su na istom fonu i motivisani istovjetnim potrebama, održali smo tribinu poslije koje će svi dobronamjerni ljudi, sudionici, osjetiti obilje Božje različitosti u stvaranju, koje zapravo čini punoću i bogatstvo ovoga svijeta. Svaki je, pa i najmanji narod, neponovljivi trag Božje zamisli – rekao je Šćekić.

On se složio sa izjavom pokojnog Muamera Zukorlića, da je komunizam uništio ljude Balkana u potpunosti.Navodi da je komunizam zahtijevao da uništimo svoju suštinu da bismo postali svi jednaki.

Susret sa drugačijim stavovima

Profesor u Medresi "Mehmed Fatih" Džemail Dacić je istakao da je medjureligijski dijalog pomjeranje granica ograničenosti, širenje vidika kroz susret sa drugačijim stavovima i drugačijim mišljenjima, te izlazak iz primitivizma. On je dodao da "mi danas ne želimo ni da saslušamo nečije mišljenje, a kamo li da ga prihvatimo" što je, kako je ocijenio, neprihvatljivo.

- Ako budemo zaokupljeni veličanjem Boga i činjenjem dobara zarad samoga dobra, bićemo sve više u miru sa sobom i drugima. Međureligijski dijalog je čvrst most iznad strme i duboke provalije. On je kao drvo, osnova ovog društva, a svi zajedno moramo dati sve od sebe da njegove grane budu sve veće i zelenije – zaključio je Dacić.

- Nijedan narod se nije ni za 40 godina oporavio od osporavanja nacionalnog i vjerskog identiteta. Sve to se kao bumerang vratilo u agresivnom i ubilačkom vidu. Dugo silom suzbijana čovjekova osjećanja kakva su vjerska i nacionalna, proključala su kroz gradjanski rat koji se na ovim prostorima dogodio krajem prošlog vijeka. Ako smo iz tog rata izvukli pouku, nećemo imati mnogo štete, ali u suprotnom, sve se može ponoviti. Danas je sve više vjernika čija je jedina emocija prema Bogu, strah. Treba napraviti razliku izmedju tog straha od Boga i strahopoštovanja. Čovjek odlazi u džamije i crkve, ali nema empatije i saosjećanja za druge odričući se pritom snažnih zahtjeva vjere za plemenitošću, dobrotom, milosrdjem, dobrotom, ljubavlju i pravednošću – rekao je Šćekić.

image

Sa tribine u Rožajama

-V.RA.

Dizdarević je skrenuo pažnju na razumijevanje religioznosti, koja se suštinski proteže na sve životne aspekte, pri čemu je ne bismo smjeli svoditi isključivo na obredoslovlje.

- Odgojna dimenzija je srž sveukupnog intelektualnog narastanja i istinski proživljenom znanju koje iznutra procuruje, a koje naposljetku izvanjski kontekst obujmljuje - rekao je Dizdarević.

Šćekić i Dizdarević su u nadahnutim besjedama poslali poruke razumijevanja različitosti, tolerancije i prijateljstva medju ljudima, bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost.

- U tišini i hladu naše duhovne oaze, nadjimo mir sa Bogom a plodove toga mira, neka osjete svi ljudi na kugli zemaljskoj. Naravno i oni koji ne pripadaju našoj vjeri i tradiciji. Neka snaga naše vjere učini prostranim naša prsa da mogu da prihvate cijelu Planetu, da volimo sve ljude, da volimo cijeli svijet. Kada legnemo u postelju, da nemamo ni trunku zlobe prema bilo kome. Naš duhovni učitelj nas uči tim vrijednostima - zajednička je poruka sa tribine u Rožajama. U svojstvu domaćina okupljene je pozdravio Rejhan Hot, glavni imam Medžlisa IZ u Rožajama.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. maj 2024 22:11