Boka Kotorska / - NET
18/09/2022 u 12:33 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Multivјerska baština Boke

Ovaj rad sadrži osnovne geografske, istorijske i demografske podatke o istoriji Boke kotorske, kao i o sakralnim objektima koji se nalaze na teritoriji bokokorskih opština: pravoslavnih, rimokatoličkih i islamskih, sa većim brojem fotografija ovih objektata

Brošura "Multivjerska baština Boke kotorske", autorke Nataše Vuković, ugledala јe svјetlost dana u okviru projekta koji je finansiran od strane Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava. Ovaj rad sadrži osnovne geografske, istorijske i demografske podatke o istoriji Boke kotorske, kao i o sakralnim objektima koji se nalaze na teritoriji bokokorskih opština: pravoslavnih, rimokatoličkih i islamskih, sa većim brojem fotografija ovih objektata. Dјelo јe štampano u tiražu od 300 primјeraka.

– Boka je bila onaj kursor na karti koji je spajao Istok i Zapad. Nakon viševjekovne kulture koja seže još iz perioda prije nove ere, Boka je postala biser ne samo naše obale, već cijeloga Jadrana. Ona danas ponosito na svojim krilima nosi kulture Zapadne i Istočne Evrope, Mletačke Republike i Austro-Ugarske, sa druge pak strane Osmanskog Carstva i orijenta - navodi se u zaključku knjige.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 10:55