/ - Жељко Шапурић
21/04/2023 u 06:30 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Muslimani slave Ramazanski bajram

Uz bogatu trpezu, običaj je da se prvi dan Bajrama provodi u krugu porodice, koja se okuplja kod najstarijih članova

Ramazanski bajram, jedan od dva najznačajnija islamska praznika počinje danas. Muslimani širom svijeta obilježavaju kraj jednomjesečnog posta i početak veselja.

Vjernici se raduju jer su postili tokom ramazana, obnovili svoja znanja i potvrdili pokornost Bogu.

Ramazanski bajram slavi se tri dana kao zvanični praznik u svim zemljama gdje su muslimani većinsko stanovništvo. Vjernici se svečano oblače, odlaze u džamije jednim, a vraćaju drugim putem.

Uz bogatu trpezu, običaj je da se prvi dan Bajrama provodi u krugu porodice, koja se okuplja kod najstarijih članova.

Drugi dan obilaze se groblja, mezarja, dok se treći dan u duhu zajedništva provodi u druženju sa prijateljima, poznanicima i komšijama.

Razlikuje se i način molitve od uobičajenih molitvi. Uobičajeno je međusobno čestitanje posle molitve, a posle odlaska u džamiju vjernici obilaze grobove predaka i pomole se. Svi su svečano obučeni jer je ovo jedan od dva najveća praznika u islamu.

Nakon groblja odlazi se u čaršiju gdje se ispija prva bajramska kafa. Čitavog dana se čestita, sprema se bogata trpeza. Tradicija nalaže da se obiđe što veći broj komšija i prijatelja.

Ako želite prijatelju ili komšiji muslimanu da čestitate praznik, učinite to na tradicionalan način: "Bajram šerif mubarek olsun".

Ramazanski bajram uvijek pada 1. ševala (deseti mjesec muslimanskog kalendara) i traje tri dana, a vjernici ga smatraju "praznikom položenog ispita".

Reis Fejzić: Radost Bajrama da podijelimo sa svakim dobronamjernim čovjekom

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
21. april 2024 02:10