Ходочашће у Меки другу годину заредом са ограниченим бројем вјерника / - фото: Википедија
18/07/2021 u 18:36 h
Дан ПорталДан Портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

На ходочашћу у Меки 60.000 вјерника

Обзиром да је пандемија коронавируса и даље активна, власти ове блискоисточне државе су ограничиле приступ тако да је омогућен само ходочасницима од 18 до 65 година који су у потпуности вакцинисани против короне и не болују од хроничних болести

Муслимански ходочасници вакцинисани против ковид 19 окупили су се на годишњем ходочашћу у Саудијској Арабији, која већ другу годину забрањује долазак вјерника из иностранства због пандемије коронавируса, преносе свјетски медији.

Око 60.000 вјерника из Саудијске Арабије, обавља обред у Меки, док је прије двије године на истом догађају било чак два и по милиона људи.

Обзиром да је пандемија коронавируса и даље активна, власти ове блискоисточне државе су ограничиле приступ тако да је омогућен само ходочасницима од 18 до 65 година који су у потпуности вакцинисани против короне и не болују од хроничних болести.

За дезинфекцију Велике џамије у Меки користе се роботи, а присутнима се дистрибуирају и флаше са водом која се испумпава из светог бунара.

У овој џамији такође су постављене и термалне камере које контролишу тјелесну температуру ходочасника.

Групе ходочасника носе маске а здравствени радници надгледају њихова кретања.

Исламски вјерници ће се упутити до Мине, гдје ће провести дан у молитви прије него што ће се упутити на планину Арафат, гдје је пророк Мохамед одржао последњу бесједу.

Како би се обезбиједило одржавање дистанце међу вјерницима, ангажовано је око 500 здравствених волонтера који нуде медицинску помоћ, а постављена су и екрани за емитовање порука о поштовању мјера и држању дистанце на различитим језицима.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 15:32