Царска џамија у Плаву / -портал Плав- Гусиње
15/08/2021 u 06:50 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Прослава пет и по вјекова постојања Царске џамије

Данас подсјећамо себе да џума-намазом чувамо оно што је нас чувало вјековима и што ће чувати генерације послије нас. Одржавање џамија је знак вјеровања у Алаха и Дан судњи. Страх од Алаха је највећа сигурност, казао је реис Рифат Фејзић

Клањањем џума-намаза на градском тргу у Плаву обиљежено је 550 година постојања Царске џамије у твом граду. Том приликом реис Исламске заједнице у Црној Гори Рифат еф. Фејзић, казао је да та џамија вјековима окупља и учи да се чува свој дин, намаз и традиција.

– Данас подсјећамо себе да џума-намазом чувамо оно што је нас чувало вјековима и што ће чувати генерације послије нас. Одржавање џамија је знак вјеровања у Алаха и Дан судњи. Страх од Алаха је највећа сигурност – казао је реис Фејзић.

image

Клањање џума- намаза у Плаву

-Д.Ј.

Он је истакао да регион Балкана зна да је много Плављана и Гусињана отишло широм свијета тражећи боље услове за живот.

– Добро се зна да је и преко океана ова џамија и многе друге, остала у њиховим срцима. Ова џамија је старија од Сједињених Америчких Држава, гдје су многи наши вјерници нашли свој нови дом. То им треба бити подсјетник да не забораве свој родни крај, гдје год били и гдје год живјели. Многи наши преци су дали своје животе, да бисмо ми данас имали ове џамије. Овдје се умирало, да бисмо ми живјели. Одавде су се исељавали, да бисмо ми живјели – поручио је реис Фејзић.

Џума-намазу Плаву присуствовало је више стотина вјерника, као и велики број имама из Црне Горе.

image

Са свечаности на тргу у Плаву

-Д.Ј.

Расположиви подаци указују да је Царска џамија у Плаву саграђена 1471. године, тј. у вријеме султана Мехмеда Другог Освајача. У народу је позната још и као Стара или Дрвена џамија јер су њен предњи дио (софертлак, тријем), кров и мунаре изграђени од дрвета. Сматра се најстаријом османском џамијом у Црној Гори. Џамија је кроз своју историју обнављана у више наврата, а њен садашњи изглед датира из 18. вијека. Због свог културног значаја, необичне конструкције и архитектуре, Стара џамија у Плаву је стављена под државну заштиту као културно-историјски споменик треће категорије. Испред џамије се налази и бунар, а 1986. године изграђен је шадрван.

Царска џамија се налази у центру Плава, на купастом узвишењу, а у вријеме када је подигнута доминирала је околином. Улазила је у састав Диздаревића града око којег је био зид висок од три до пет метара.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
17. april 2024 20:24