Рифат Фејзић / - Портал Дан
02/04/2022 u 11:58 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Реис Рифат Фејзић: Док се лије невина крв, радост Рамазана није потпуна

Створени смо да позивамо на правду jеднаку за све и да се за њу боримо, да позивамо на добро и одвраћамо од зла. Нека нас Рамазан оjача у томе, поручује реис Фејзић

Реис Исламске заједнице у Црној Гори Рифат Фејзић поручио је у поруци поводом почетка рамазанског поста, светог мјесеца у Исламу, да радост вjерника не може бити потпуна док се на разним подручjима широм планете лиjе недужна крв. Истакао је да се вjерник са природним катастрофама и болестима мири знаjући да су од Створитеља, док у страдањима коjа узрокуjу људи не види нужност већ само нехуманост.

– Драга браћо и сестре, Аллаховом милошћу дочекуjемо jош jедан рамазан. Мjесец Кур'ана и поста, немjерљиве милости и самоконтроле. Мjесец прилике да се уздигнемо од свакодневице и навика коjе нам пролазност приказуjу као вjечност. Да остваримо блискост са собом, члановима породице, људима и Створитељем. Да се оснажимо духовношћу непробоjном за материjална копља и освоjимо слободу над сопственим поривима и страховима. Да пробудимо уснулу емпатиjу и покажемо солидарност према болеснима, сиромашнима, прогнанима и обесправљенима. Да никад не будемо на страни тлачитеља – казао је реис.

Он наводи "Аллаховом милошћу, након два рамазана у околностима рестриктивних мjера због пандемиjе, овог рамазана имамо разлога да се радуjемо заjедничким ибадетима, теравиjама у џемату и ифтарима".

– Међутим, радост вjерника не може бити потпуна док се на разним подручjима широм планете лиjе недужна крв. Jер вjерник се са природним катастрофама и болестима мири знаjући да су од Створитеља, док у страдањима коjа узрокуjу људи не види нужност већ само нехуманост. А људска охолост и самољубље ниjесу никад знали за Бога и правду, нити за мир и слободу. Њихове ланце раскивали су jеднако и Муса, а.с. (Моjсиjе), и Иса, а.с. (Исус), и Мухаммед, а.с., нека jе мир Божиjи са њима. Тоj смо мисиjи и ми посвећени. Рамазан нас подсjећа да су искушења пролазна а вjера у Створитеља вjечна – истиче Реис.

Вјерницима поручује да нас Бог све позива на добро, а одвраћа од зла.

– Створени смо да позивамо на правду jеднаку за све и да се за њу боримо, да позивамо на добро и одвраћамо од зла. Нека нас Рамазан оjача у томе. Нека Створитељ буде уз нас и све праведне људе. Нека наша дjела буду од користи нама самима, нашоj ужоj и широj заjедници и циjеломе уммету. Нека се благост Рамазана огледа у нама кроз солидарност, умjереност, лиjепу риjеч и пажњу према свима! Чинимо дову Аллаху, дж.ш., да нам помогне и прими наш пост и да нас у благом мjесецу обаспе милошћу и опростом. У то име, свим муслиманкама и муслиманима у Црноj Гори и диjаспори честитам Рамазан! Рамазан мубарек олсун – закључује ефендија Рифат Феjзић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 09:37