Jusufspahić / - FOTO: ZORANA JEFTIć
24/01/2023 u 15:56 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vojska Srbije dobila glavnog vojnog imama

Vojni sveštenici i vjerska služba u Vojsci Srbije postoje zvanično od prve polovine 19. vijeka

Mustafa efendi Jusufspahić, muftija beogradskе Islamske zajednice Srbije imenovan je za glavnog vojnog imama Vojske Srbije. 

Jusufspahić je tu vijest objavio na zvaničnom Tviter nalogu. 

- Danas sam na predlog načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Mojsilovića, a na naredbu ministra odbrane Miloša Vučevića unaprijeđen u čin potpukovnbika na mjestu glavnog vojnog imama Vojske Srbije. Slava Bogu- napisao je Jusufspahić.

Jusufspahić je rođen 1970. godine u Beogradu. Studirao je teologiju na Univerzitetu Al-Azhar u Kairu i diplomirao 1997. godine.

Vjesrska služba u Srbiji postoji od 19. vijeka 

Vojska Srbije inače ima svoju vjersku službu u kojoj su angažovani predstavnici svih vjerskih zajednica.

Vojni sveštenici i vjerska služba u Vojsci Srbije postoje zvanično od prve polovine 19. vijeka. 

Namjena vjerske službe je omogućavanje ustavnog prava pripadnika Vojske Srbije na ostvarivanje slobode vjeroispovijesti, koje se ostvaruje isključivo po sopstvenoj volji i ubjeđenju, na principu dobrovoljnosti, uz uvažavanje obaveza koje proističu iz vojne službe.

Zadatak vjerske službe je razvijanje i jačanje duhovnih i moralnih vrijednosti pripadnika Vojske Srbije, njegovanja vojničkih vrlina i patriotizma, kao i oblikovanja građanske odgovornosti i u funkciji je izgradnje, održavanja i povećanja operativnih sposobnosti Vojske Srbije prilikom izvršavanja svih definisanih misija i zadataka. 

Djelatnosti vjerske službe obuhvataju vršenje bogoslužbenih djelatnosti i ostalih vjerskih djelatnosti.

Bogoslužbene djelatnosti u Vojsci Srbije obuhvataju vršenje bogosluženja i vjerskih obreda. Bogosluženja i vjerski obredi u Vojsci Srbije vrše se javno, a vrše ih vojni sveštenici, odnosno vjerski službenici u bogoslužbenim prostorima. 

Ostale djelatnosti vjerske službe vojni sveštenici, odnosno vjerski službenici vrše kao štabni oficiri u komandama jedinica i ustanova Ministarstva odbrane i Vojske Srbije. 

Vojni sveštenici, odnosno vjerski službenici su klirici, odnosno duhovnici tradicionalnih crkava i vjerskih zajednica koji vrše vjersku službu u Vojsci Srbije u svojstvu profesionalnih vojnih lica u statusu oficira Vojske Srbije, u skladu sa zakonom i zaključenim sporazumima sa tradicionalnim crkvama i vjerskim zajednicama, a zavisno od toga kojoj tradicionalnoj crkvi, odnosno vjerskoj zajednici pripadaju jesu: vojni sveštenik, vojni kapelan, vojni imam i vojni rabin.

Na Kensington institutu u Londonu je usavršavao znanje engleskog jezika.

image
Foto: JOVO MAMULA

Najprije je bio na dužnosti imama Bajrakli džamije u Beogradu. Radi kao profesor učenja Kurana u Beogradskoj islamskoj srednjoj medresi.

Na predlog Vojislava Koštunice, tadašnjeg predsjednika SR Jugoslavije, imenovan je za člana Komisije za istinu i pomirenje 2002. godine.

Za generalnog direktora Halal agencije Srbije za ispitivanje i izdavanje sertifikata o halal kvalitetu, postavljen je 2008. godine.

Kada je 2013. godine u Vojsci Srbije ponovo ustanovljena vjerska služba, imenovan je za glavnog vojnog imama u činu kapetana. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. april 2024 11:21