/ SKRINšOT FOTO: YOUTUBE - AL JAZEERA BALKANS
31/12/2022 u 19:00 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Benedikt XVI biće sahranjen u četvrtak

Bivši papa Benedikt XVI vodio je Katoličku crkvu manje od osam godina sve dok 2013. nije postao prvi papa koji je podnio ostavku nakon Grgura XII 1415. godine

Tijelo bivšeg Pape Benedikta XVI., koji je preminuo u 95 godina, biće izloženo od ponedjeljka u bazilici svetog Petra kako bi vjernici mogli odati počast, objavio je Vatikan.

Oni su dodali da će se Benedikt XVI, koji je umro danas u samostanu Mater Ecclesiae u Vatikanu, biti sahranjen 5. januara.

"S tugom vas obavještavam da je papa emeritus, Benedikt XVI., preminuo danas u 9,34 sati u samostanu Mater Ecclesiae u Vatikanu. Dalje informacije biće dostavljene što je prije moguće", rekao je glasnogovornik u pisanoj izjavi.

Bivši papa Benedikt XVI vodio je Katoličku crkvu manje od osam godina sve dok 2013. nije postao prvi papa koji je podnio ostavku nakon Grgura XII 1415. godine.

Benedikt je proveo svoje posljednje godine u samostanu Mater Ecclesiae unutar zidina Vatikana.

Njegov nasljednik papa Franjo rekao je da ga je tamo često posjećivao.

Iako je bivši pontifik već neko vrijeme bio bolestan, Sveta Stolica je rekla da se njegovo stanje pogoršalo zbog starosti.

Papa Franjo je u srijedu apelovao na svojoj posljednjoj audijenciji ove godine u Vatikanu da "mole posebnu molitvu za papu emeritusa Benedikta", za kojeg je rekao da je veoma bolestan.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 14:13