Библија - Свето писмо / - WIKIPEDIA
13/07/2021 u 17:45 h
Mili PrelevićMili Prelević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Библија или Свето писмо

Библија се сматра Антологијом, скупу списа различитог облика које везују вјеровање да су дио божанског откривења људима

Библија или Свето писмо (Коине (грчки), τὰ βιβλία, [tà biblía], у преводу „књиге“ је назив колекције религијских текстова који се сматрају светим у јудаизму, самаритизму, хришћанству итд. У својој форми, Библија се сматра Антологијом, скупу списа различитог облика које везују вјеровање да су дио божанског откривења људима. Ови списи укључују историјске списе, химне, молитве, пословице, поучна писма, параболе, есеје, поезију и пророчанства.

Списи који сачињавају Библију се традиционално зову "канон" Светог Писма. Канон означава да одређени спис традиција или група вјерника види као истинско заступање "Божије ријечи" или божије воље. Текстови који говоре о божијој вољи, а не спадају у одређени канон, традиционално називамо апокрифним текстовима. Током историје развијено је више врста Библијског канона, неки канони дијеле одређене списе док неки у свом садржају имају списе које се не налазе у другим канонима.

Библија, такође, има дубок утицај на књижевност и историју, наручито у Европској култури. Прва књига која је одштапана на Гутенберговој машини била је Библија с тим и носи назив Гутенбергова Библија.

Библија се сматра најпревођенијом и најпродаванијом књигом на свијету. По подацима из октобра 2020. године комплетна Библија је преведена на 704 језика, док су неки дјелови Библије преведени на 2711 језика. По процјенама неких свјетских организација, од 1815. до 2015. године продато је више од 5 милијарди примјерака Библије, што је чини далеко најпродаванијом књигом.

Комплетан текст Библије или Светог писма можете прочитати овдје.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 06:24