Штироња / Фото: Бљесак инфо
04/12/2021 u 10:26 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kатолички бискупи: Нећемо тражити ковид потврде као услов за улазак у цркву

Понижавају нас ставови појединаца који би хтјели да се вјерски дјелатници претворе у инспекторе и полицајце, тврде бискупи Ђонљешај и Штироња

Барски надбискуп Рок Ђонљешај и Иван Штироња, которски бискуп саопштили су данас да ниједна католичка црква у Црној Гори није била жариште заразе нити ширења корона вируса, те да католичка неће тражити ковид потврде за улазак у вјерске објекте. 

Подсјетимо, у Црној Гори је од 1. децембра на снази одлука Министарства здравља да је за улазак у вјерске објекте нужно посједовање националне дигиталне КОВИД потврде.

Ђонљешај и Штироња су саопштили да их изненађују одлуке које се, како наводе, доносе без претходних консултација са црквеним поглаварима.

- Тим више што дубоко задиру у вјерску слободу и саму добробит вјерника који својим одговорним приступом борби за здравље дају и свој допринос ношењем маски и вакцинацијом. Сматрамо потребним нагласити да нас збуњују и понижавају ставови појединаца који би хтјели да се вјерски дјелатници претворе у инспекторе и полицајце, када је у питању придржавање и провођење донесених мјера. Kатолички бискупи, наследујући свога учитеља Исуса Kриста, остаће вјерни свом пастирском послању и пружати својим вјерницима утјеху по светим сакраментима, не тражећи од њих било какве исправе и доказе о здравственом стању, држећи се, као и до сада, корисних прописа за сузбијање корона вируса- навели су они у саопштењу. 

(ВИДЕО) Перовић: Црква је за поштовање епидемиолошких мјера

Подсјетимо, прије недјељу дана архијерејски намјесник подгоричко-колашински отац Гојко Перовић казао је да православна црквена заједница мор промовисати поштовање медицинских мјера против епидемије.

- Ко од нас мисли да те мјере не треба поштовати, нека такво мишљење задржи за себе. Такав став не може бити став заједнице. У заједници, на нашим сабрањима, морамо показивати ту врсту бриге и међусобне пажње која пази на све те мјере прописане од стране здравствених радника. Црква не смије постати мјесто из којег се шири прича да су здравствене мјере нешто сувишно и непотребно - нагласио је отац Гојко.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 08:42